Promocija knjige dr. sc. Miroslava Tuđmana u Orašju

Promocija knjige dr. Miroslava Tuđmana „Druga strana rubikona: Politička strategija Alije Izetbegovića“, održana sinoć u Orašju, izazvala je veliko zanimanje javnosti. Promociji u organizaciji Matice hrvatske Orašje, nazočilo je više od stotinu posjetitelja koji su pomno pratili izlaganja urednice knjige Anite Šikić i autora dr. sc. Miroslava Tuđmana.

Na početku promocije prigodne riječi dobrodošlice uputio je Marijan Klaić predsjednik Vlade ŽP. Klaić je naglasio da je knjigu već pročitao i analizirao, te poručio prisutnima da će imati prigodu čuti mnoge, do sada nepoznate stvari iz naše bliske povijesti, neposredno prije i za vrijeme Domovinskog rata.

U ime organizatora prof. Vidan Janjić predsjednik Matice hrvatske Orašje zahvalio je dr.Tuđmanu na dolasku u Orašje, te naglasio da se  Matica hrvatska ne bavi politikom kao što se bave političke stranke. –„Matica nije ni lijeva, ni desna, ni konzervativna, ni liberalna, nego jednostavno Hrvatska. Dakle ona jeste Hrvatska, ali nipošto antibošnjačka, antisrpska ili antibosanskohercegovačka. Naravno da mi želimo da BiH bude prosperitetna, pa će svi njezini građani biti njoj lojalniji i više će je poštovati“, poručio je prof. Vidan Janjić.

Knjiga se na poseban način bavi motivima koji su doveli do muslimansko-hrvatskog sukoba, tvrdi autor i ciljevima koje je muslimanska politika namjeravala ostvariti ulazeći u sukob sa HVO-om, kako bi demontirala političku strukturu HVO-a, odnosno ukinula HZ H-B. Autor u knjizi navodi da je Izetbegovićeva politička strategija težila ostvarenju jasno definiranih ciljeva kojim su zapreka bile velikosrpska politika i agresija, zahtjevi Hrvata za federalnim uređenjem BiH, ali i međunarodna zajednica sa svojim mirovnim planovima.

Sadržaj knjige na 443 stranice podijeljen je u pet poglavlja u kojim autor među ostalim navodi da knjiga predstavlja analizu političke filozofije i političke strategije Alije Izetbegovića, koja je nacionalne interese konstitutivnih naroda smatrala nelegitimnim. -„Izetbegović je iz taktičkih razloga zagovarao „građansku državu“, a strateški mu je cilj bio stvaranje unitarne države koja će biti matična država muslimanskog naroda. Takvo njegovo shvaćanje identiteta muslimanskog naroda ključna je odrednica za razumijevanje njegove politike ustavnog uređenja BiH, ali i vođenja međunarodne politike“, tvrdi autor, te naglašava da se politička filozofija Izetbegovića temelji na prikazu strateških ciljeva kojim je težio i raščlambi odluka i uporabi vojne sile.

Kako se Alija Izetbegović u svojim političkim ciljevima nije posebno bavio Bosanskom Posavinom, tako i autor  u ovoj knjizi nije puno spominjao prostor Posavine. Dr. Tuđman navodi da se ona posredno spominje u dva segmenta. Kroz brigade HVO-a koje su djelovale na ovom području i kako je Armija BIH razoružavala one brigade koje su djelovale na području sa pretežitim bošnjačkim stanovništvom. Urednica Anita Šikić je među ostalim istaknula da su brojne najnovije karte, izvorni dokumenti, transkripti, pisma, zapisnici i svjedočanstva neposrednih sudionika sastavni dio metodologije kojom je knjiga pisana. –„Nadamo se da će knjiga biti od pomoći ne samo znanstvenicima, nego i onima koji se bave interesima Hrvata u BiH u traženju trajnog rješenja za samoodrživi razvoj BiH“, poručila je urednica Šikić.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password