U Orašju održana prezentacija Zakona o komunalnom gospodarstvu ŽP

Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja ŽP organiziralo je danas u Orašju prezentaciju Nacrta Zakona o komunalnom gospodarstvu Županije Posavske. Događaj nije pobudio zanimanje javnosti, tako da su prezentaciju pratili uglavnom predstavnici općinskih institucija i javnih  poduzeća. Dokument je predstavila Mirzeta Alić Topolović, pomoćnica ministra u Ministarstvu gospodarstva i prostornog uređenja ŽP. Istaknula je kako je rasprava u Orašju polučila određene rezultate, pri čemu su se Općina Orašje i nadležne službe uključile vrlo aktivno u izradu i prednacrta, a dileme koje su iznesene danas ministarstvo će sa svojim službama raditi na rješavanju problema i unijeti ih u zakon, sve u interesu boljeg života naših građana i razvoja gospodarstva.

-Prethodno donesenim i već objavljenim zakonom o prostornom uređenju i građenju i usvajanjem zakona o komunalnom gospodarstvu, ministarstvo će riješiti tri vrlo bitne oblasti u životu građana ŽP. Smatramo da je zakon ponudio dobra rješnja, a u primjeni, ukoliko naiđemo na određene probleme, radit ćemo na postizanju konsenzusa u iznalaženju boljih i kvalitetnijih rješenja, naravno sve u interesu boljeg života naših građana i razvoja gospodarstva, što nam je krajnji cilj, kazala je Mirzeta Alić Topolović.

Na pitanje u kojoj mjeri zakon štiti korisnike komunalnih usluga, Topolović je rekla da u odnosu na postojeću legislativu, ovaj zakon puno bolje štiti interese korisnika usluga. Ovim zakonom točno su precizirani i normirani kriteriji koji su potrebni za formiranje cijene komunalnih usluga u čemu će aktivno sudjelovati i općinsko vijeće birano od strane građana.

-U zakonu ima odredba koja definira četiri načina na koje općina može obavljati određene komunalne djelatnosti, pa između ostalog i uključivanje pravnih i fizičkih osoba na temelju ugovora o povjeravanju komunalnih poslova, naravno po proceduri zakona o javnim nabavkama, rekla je Topolović, a na pitanje oko plaćanja onih komunalnih usluga koje građani ne koriste, a dužni su ih plaćati, Topolović je naglasila,- Zakonom je definirano da svi vlasnici ili korisnici nekretnina moraju osigurati priključak na postojeću komunalnu infrastrukturu. U konačnici to je i prihvaćanje legislative pravnih normi EU, na što ćemo prije ili poslije morati pristati, jer je sve u cilju zaštite javnih interesa, kako očuvanja i zaštite okoliša, tako zdravlja i sigurnosti ljudi. Pogotovo kad je u pitanju vodoopskrba koja je kontrolirana, odvodnja otpadnih voda i odlaganje komunalnog otpada. Tamo gdje postoji ta usluga ona se mora koristiti ili je ostavljena maksimalna mogućnost svakoj općini na području ŽP da u skladu sa svojim mjesnim prilikama to regulira.

Na pitanje da li će ove mjere dovesti do smanjenja cijene komunalnih usluga, Topolović je odgovorila potvrdno iz razloga što je omogućeno potpuno sudjelovanje građana, da li kroz OV ili mjesne zajednice. Sve strukture vlasti mogu biti uključene i mogu razgovarati o sniženju cijena komunalnih usluga, naravno pod uvjetom da se one od strane isporučitelja obavljaju kvalitetno i na način propisan zakonom. Nakon što se održi Javna rasprava i u Domaljevcu, ministarstvo je u dogovoru s Vladom i Skupštinom ŽP ostavilo mogućnost da se do 27.veljače sve primjedbe mogu dostaviti na adresu ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja ŽP. Sve primjedbe će se razmotriti na poboljšanju rješenja koja su trenutno iznesena u tekstu zakona.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password