U Orašju održana prezentacija projekata UNDP-a poljoprivrednim proizvođačima u Posavini

U nazočnosti oko 300 poljoprivrednika iz tri posavske općine u Orašju je održano predstavljanje Programa projekata iz područja primarne poljoprivredne proizvodnje na području ŽP, čiji su organizatori Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP i UNDP BiH. Tijekom dva sata zanimljive prezentacije, poljoprivrednici su imali dosta upita i naglasili kako je potrebno više ovakvih predavanja. Istaknuto je niz pozitivnih i uspješnih primjera suradnje u lancu UNDP-Vlada ŽP-banke-poljoprivrednici, te naglašeno kako se poljoprivrednici moraju više educirati u pisanju projekata, putem kojih bi privukli više financijskih sredstava pomoći. Nazočne je u ime organizatora, na početku pozdravio ministar PVŠ ŽP Mato Brkić i zahvalio na velikom odzivu poljoprivrednika, što je kaže, potvrda o ispravnosti i velike koristi od projekata koje provode uz pomoć UNDP-a. To je potkrijepio podatkom kako je u posljednje dvije godine na području ŽP proizvodnja genetski nemodificirane soje podignuta sa 600 na 1300 hektara. -“Uz sjeme, za naše poljoprivrednike smo uspjeli osigurati zagarantiran otkup soje, a također i isplatu u kalendarskoj godini. Kroz ovaj projekt poljoprivredni proizvođači također imaju osiguranu i svu potrebnu dokumentaciju za federalne potpore”, istaknuo je ministar Mato Brkić, te izrazio nadu kako će uz pomoć poljoprivrednika, u narednom periodu povući više sredstava s federalne razine koja će doprinijeti većem ulaganju u poljoprivrednu proizvodnju.

Predstavljajući projekte u okviru mjera potpore iz područja primarne poljoprivredne proizvodnje, Ismar Ćeremida projektni koordinator UNDP-a upoznao je poljoprivredne proizvođače s projektom o ulaganjima u poljoprivredu kroz EUFOR Biznis projekt, kojeg financira EU. Projektom se želi pomoći poljoprivrednicima koji žele investirati i podići kvalitetu svojih proizvoda, a njegova vrijednost je 900.000 eura i kroz njega planiraju podržati 20-tak investicija. -“Podržat ćemo investicije u vrijednosti od 97 do 195 tisuća KM i kroz projekt se može sufinancirati 60% ukupne vrijednosti investicije, što znači da na proizvođaču ostaje 40% sredstava. To je izuzetno dobra poticajna mjera za poljoprivrednike koji žele ulagati u dodatnu tehnologiju u poljoprivredi. Prioritetni pod sektori su voćarstvo, povrtlarstvo, vinogradarstvo, žitarice, meso i sektor mlijeka i oni su izvozno orijentirani. Projekt je zasnovan na podizanju tehnološke opremljenosti i podizanju konkurentnosti proizvođača da dođu na europski nivo”, rekao je Ćeremida i naglasio kako ciljano idu ka srednjim proizvođačima da im omoguće da postanu što veći i da kasnije za sebe, kroz lance vrijednosti, vežu male proizvođače.

Govoreći o uvjetima i mogućnostima dodjele kredita u okviru investiranja u poljoprivredi,  Ivo Vincetić voditelj poslovnice Razvojne banke Federacije BiH u Orašju, kazao je kako banka nudi kreditna sredstva na otplatu do 10 godina uz fiksnu kamatnu stopu od 3%. -“Uz sve ovo, Vlada ŽP sufinancira takve kamate sa 70 posto, što je izuzetno korisno za poljoprivrednike, osobito mlade koji žele ulagati u poljoprivrednu proizvodnju i njeno proširenje. Šteta je ne koristiti ovako povoljna, u jednom dijelu i nepovratna sredstva. Uvjeren sam da će barem dio sredstava iz programa UNDP-a doći na područje Posavine, a na poljoprivrednicima je da ponude prave projekte”, poručio je Vincetić. Uvjete otkupa zrna soje predstavila je Bojana Lujić iz tvrtke Bimal Brčko, te naglasila kako su uz pomoć UNDP-a i nadležnog županijskog ministarstva povećali površine pod soje na ovom terenu. Istaknula je da su jako zainteresirani i za proizvodnju uljane repice i suncokreta, koje na ovom područje nemaju baš dugu tradiciju.

Anto Ević poljoprivrednik iz D.Mahale, sa svojim sinom obrađuje oko 70 ha plodnih oranica. Ističe kako su uvjeti ekstra povoljni, posebno za mlade ljude koji bi trebali ostati na ovim prostorima. –”Prošle godine smo išli na sufinanciranje mehanizacije, a ove godine također želimo ponovno realizirati barem dio projekta, jer uvjeti su uistinu prihvatljivi. Najviše smo došli zbog predavanja o sortimentu kultura iz osječkog Instituta, jer naše područje je najsličnije osječkom. Za poljoprivrednike je najvažnije odabrati prave sorte, a predstavnica Instituta je potanko predstavila sve pogodnosti za naše područje”, rekao je Anto Ević.  Istog razmišljanja je i Marko Nedić- Mito, poljoprivredni proizvođač iz Tolise koji ističe kako uvjeti nikada nisu bili povoljniji za one koji žele ulagati u poljoprivredu.  -“Poručio bih mladima da uđu u projekte i da se ne plaše poslova. Vjerujem da će ovakve mjere mnoge potaknuti na povećanje proizvodnje”, kazao je Nedić. Dr. Aleksandra Sudarić, predstojnica Odjela za oplemenjivanje soje na Poljoprivrednom institutu Osijek, koji u ovom poslu ima dugu tradiciju, prezentirala je sortiment soje pogodan za uzgoj na ovom području, kao i agrotehničke mjere za njenu proizvodnju. –”Poljoprivrednici na području Posavine dobro su educirani za tehnologiju proizvodnje soje, samo je potrebno da budu pažljivi u odabiru sorte i vremenu sjetve. Za Posavinu preporučujem srednje rane sorte soje koje treba sijati sredinom travnja, a uz sve drugo, potrebno je primijeniti i analizu tla, prije svega zbog planiranja prehrane”, ustvrdila je dr. Sudarić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password