U Koloni sjećanja Orašje-Vukovar ove godine krenula 83 sudionika

  • U Koloni sjećanja Orašje-Vukovar ove godine krenula 83 sudionika
  • U Koloni sjećanja Orašje-Vukovar ove godine krenula 83 sudionika
  • U Koloni sjećanja Orašje-Vukovar ove godine krenula 83 sudionika
  • U Koloni sjećanja Orašje-Vukovar ove godine krenula 83 sudionika

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B, podružnica Orašje i ove godine je u povodu 28.obljetnice velike Vukovarske tragedije, organizirala „Kolonu sjećanja Orašje – Vukovar“. Dvanaestu godinu za redom, sa istim nakanama i čvrstom voljom, ali s još jačim motivom i s više godina na plećima, iz Orašja put Vukovara, krenula je skupina u kojoj su dragovoljci i veterani, ratni vojni invalidi, te djeca branitelja iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac. U koloni koja ove godine broji 83 sudionika, na putu dugom 76 km, skupa koračaju i mladi i stari, a među njima se, odlučnošću i s velikim ponosom ističu, najstariji 75-godišnjak Marijan Baotić hrvatski branitelj iz D.Mahale i 18-godišnji Marko Perišić iz Domaljevca.

-„Zadnjih godina u projekt smo uključili i djecu branitelja kako bi pomladili našu kolonu, jer oni su upravo budućnost na kojoj počiva tradicija, da će svake godine s ovog mjesta krenuti kolona branitelja koja čini čvrstu poveznicu dva grada heroja. Brojni drugi su prepoznali našu ideju i kad smo započeli projekt imali smo zahtjeve branitelja čak iz Š.Brijega i Mostara da nam se priključe, nažalost zbog kapaciteta nismo mogli proširivati kolonu“, istaknuo je Ilija Mišković predsjednik UDiVDR HR H-B, podružnica Orašje.

Branitelji ističu kako su i ovu hodnju posvetili svim poginulim braniteljima od Posavine do Vukovara, a najviše onima koji su svoje živote utkali u temelje današnje slobodne države Hrvatske u Vukovaru. Ne strahuju od velikih napora trodnevnog pješačenja, jer kažu, za sve njih je veliki ponos biti sudionikom kolone koja svih godina, prolazeći kroz mjesta u RH, doživljava simpatije i podršku tamošnjih ljudi. Prije polaska iz Orašja sudionici Kolone sjećanja su se poklonili poginulim, umrlim i nestalim braniteljima ovoga kraja, te položili cvijeće i upalili svijeće kod Spomen obilježja u parku, a isto će učiniti u mjestima i općinama kroz koja budu prolazili u RH. Na ispraćaju iz Orašja, sve sudionike je blagoslovio župnik u Orašju fra Bono Kovačević, te izmolio opijelo za sve žrtve Domovinskog rata.

Potporu i ovogodišnjoj Koloni sjećanja, kao i do sada, dali su načelnici Općina Orašje i Domaljevac-Šamac koji su ispratili sudionike, te Ministarstvo branitelja ŽP koje, kako je naglasio ministar Marijan Kopić, stoji iza ovakvog i sličnih projekata i uvijek će ih podržavati. –„U Vukovaru su počinjeni najveći zločini poslije II Svjetskog rata u Europi i ovo je naša mala žrtva, ali čvrsta poveznica Orašja i Vukovara, kojom čuvamo uspomene na sve poginule i nestale branitelje i civile, stradale od agresorske ruke“, kazao je ministar Kopić, koji je po peti put u Koloni sjećanja.
Tradiciju sjećanja na žrtve vukovarske tragedije, devetu godinu za redom, na osobit način oživjeli su oraški maratonci koji su u nedjeljno jutro krenuli ispred Spomen obilježja u Orašju. Nakon što su upalili svijeće u spomen na poginule branitelje, iz Orašja su krenuli Ivo Martinović- Piva, Kata i Ivo Kosić, a u Županji su im se priključili Tomo Knežević i Ivo Matuzović-Tuza.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password