U DZ Orašje pojačano zanimanje građana za cijepljenje protiv sezonske gripe

Nakon što je Zavod za javno zdravstvo ŽP zaprimio 1.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe, namijenjenih rizičnim skupinama građana, cjepiva su besplatna i distribuirana po Domovima zdravlja u Orašju, Domaljevcu i Odžaku. Dom zdravlja Orašje zaprimio je 425 doza četverovalentnog cjepiva Vaxigrip Tetra, od toga je 62 namijenjeno za djelatnike, a 363 doze raspodijeljene su ravnomjerno na deset Timova obiteljske medicine. Pacijenti se trebaju javiti obiteljskom liječniku, koji sukladno listi prioriteta, ispunjava recept i obavlja cijepljenje. Cijepe se rizične skupine pučanstva u koje spadaju osobe iznad 65 godina starosti i kronični bolesnici (srčani i bubrežni bolesnici, dijabetičari, oboljeli od kronične opstruktivne plućne bolesti, onkološki i transplantirani bolesnici i svi imunokompromitirani građani).    

Ravnatelj DZ Orašje dr. Ivan Benković navodi kako je proces cijepljenja započeo u petak 27.studenog, te ističe da je zanimanje građana pojačano i preostao je vrlo mali broj raspoloživih doza. Dr. Benković je naglasio kako se većina zdravstvenih djelatnika cijepila, s tim da postoji manji broj koji odbija cijepljenje.

Kada je u pitanju nabavka komercijalnih cjepiva protiv sezonske gripe, u Ljekarskoj zdravstvenoj ustanovi „Ljekarna Orašje“, ističu da su još ranije poručili cjepiva, ali prema posljednjim informacijama koje su dobili od dobavljača, cjepivo očekuju u drugoj polovini prosinca. Naglasili kako predviđaju da će se njihova cijena kretati od 22 do 25 KM. 

Na pitanje kako je uređen rad Timova obiteljske medicine i sektorskih ambulanti DZ Orašje, dr. Benković je naglasio kako je, sukladno smjernicama koje su dobili od Zavoda za javno zdravstvo ŽP, poželjno da  pacijenti manje dolaze u Dom zdravlja i da se prva trijaža i što više pregleda naprave u sektorskim ambulantama. -“Tek po utvrđivanju simptoma pacijent se upućuje u DZ Orašje i dalje po potrebi u Županijsku bolnicu Orašje“, istaknuo je ravnatelj DZ Orašje dr. Ivan Benković i zaključio kako je određeni broj zdravstvenih djelatnika bio pozitivan na koronavirus i boravio u izolaciji, a bilo je i slučajeva koji su kao kontakti bili u samoizolaciji, s tim da je napravljena preraspodjela osoblja kako bi se posao obavljao redovito i nesmetano.  

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password