U Domaljevcu održana XIII. sjednica Skupštine ŽP

Nakon ljetne stanke danas je u Domaljevcu, pod predsjedanjem Blaža Župarića, održana XIII. sjednica Skupštine ŽP. Aktualna situacija s Covidom-19, pomoć gospodarskim subjektima u prevladavanju ekonomskih posljedica nastalih uslijed koronavirusa, te poljoprivredne teme, bile su u fokusu zastupničkih pitanja. Nakon odgovora prisutnih ministara, usvojen je dnevni red, kao i sve četiri točke po kojim se vodila rasprava. Jednoglasnu potporu dobio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima ŽP, kojeg je pojasnio ministar Željko Nedić. Zakon je donesen 2007.godine i do sada pretrpio četiri izmjene i dopune, a temeljni razlozi za izmjene su usklađivanje s kolektivnim ugovorom za policijske službenike, koji je potpisan prije godinu dana. Ovim izmjenama je precizirana nemogućnost povratka u policijske strukture, po isteku mandata, osoba koje su imenovane ili obnašaju određene političke dužnosti. Ana Marija Čolić, diplomirana pravnica iz Odžaka jednoglasno je imenovana za Županijsku pravobraniteljicu na mandat od četiri godine.

Na sjednici koja je trajala sat vremena, zastupnici su usvojili odluku o usvajanju Platforme za mir na razini ŽP, čiji je predlagač bio predsjednik Skupštine Blaž Župarić. Ovaj dokument usvojilo je više od 70 lokalnih zajednica u BiH, a riječ je o projektu USAID-a koji se temelji na izgradnji i jačanju mira i povjerenja među građanima BiH. U završnom dijelu sjednice ministrica financija Nada Ćulap prezentirala je polugodišnje Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna ŽP. Od 498.000 KM utrošeno je blizu 55 posto sredstava, a najveći dio, blizu 250.000 KM,  iskorišten je za saniranje posljedica pandemije  Covida -19.  Dio sredstava usmjeren je za sufinanciranje projekata na nižim razinama vlasti, te blizu 25.000 KM, kao pomoć gradu Zagrebu za saniranje posljedica potresa.

U izjavi za medije Blaž Župarić, predsjednika Skupštine ŽP, prokomentirao je usvojene točke dnevnog reda, među kojim je i dokument čiji je on bio predlagač. Istaknuo je kako je Platforma za mir dokument u formi deklaracije koji šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani Županije Posavske uostalom kao i većina žitelja BiH, želi dugoročan i stabilan mir na područjima BiH, kako bi izgrađivali sigurnije i stabilnije društvo za buduće generacije. -“Platforma se već 7 godina provodi posredstvom CRS-a i partnera u više od 70 lokalnih zajednica koju su podržala razna udruženja, mediji, lideri političkih stranka, vjerske zajednice, razne političke organizacije i većina razina vlasti u BiH“, kazao je Župarić i najavio održavanje nove sjednice Skupštine za 20-tak dana na kojoj će se naći zakoni od životne važnosti za mlađe obitelji, branitelje,  gospodarstvo…

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password