U Domaljevcu održana XII. sjednica Skupštine ŽP

U Domaljevcu je danas održana XII. redovita sjednica Skupštine ŽP, uz predsjedanje Blaža Župarića. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, sjednica je, kao i prethodna, održana u dvorani Hrvatskog doma u Domaljevcu.  U dosta korektnom ozračju zastupnici su  usvojili  i prihvatili materijale po svih 13 točaka dnevnog reda u okviru kojeg je razmatran jedan zakon, jedan nacrt mišljenja kao i izvješća, odnosno informacije županijskih ustanova, uprava i zavoda. Zakon o sigurnosti  prometa na cestama u ŽP usvojen je većinom glasova zastupnika i po njihovim riječima, koristit  će građanima ŽP u svim oblicima sigurnosti prometa na cestama. –„Zakon će također omogućiti jačanje Županijskog Proračuna, jer će se sredstva po pitanju novčanih kazni slijevati isključivo u Proračun ŽP, iako nije bila intencija da se radi na kažnjavanju, niti donošenju represivnih mjera. Želim naglasiti  zadovoljstvo kad je u pitanju polaganje vozačkih ispita, dio koji se odnosi na usvojene sugestije Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske. Izdavanje liječničkog uvjerenja  uspješno će provoditi domovi zdravlja u ŽP, dakle ustanove primarne zdravstvene zaštite, što će dovesti do ujednačavanja rješavanja ove problematike“, naglasio je među ostalim predsjednik Skupštine Blaž Župarić. 

Županijska pravobraniteljica Anamarija Čolić istaknula je kako ukupna potraživanja Županije Posavske prema ovršenicima fizičkim i pravnim osobama koja su u radu, iznose oko 154.400 KM. Također je istaknula žurnu potrebu Izmjena i dopuna Zakona o pravobraniteljstvu, a procedura donošenja je u tijeku.

Zastupnici su prihvatili Zaključak o Mišljenju na Nacrt zakona o potpori obiteljima s djecom u FBiH u kojem je među ostalim istaknuto kako visina doplatka za djecu iznosi 6% od osnovice, odnosno 8% od osnovice za posebne kategorije djece, a pravo se može ostvariti do navršenih 18 godina. Visina iznosa za pravo na novčanu potporu porodilji koja nije u radnom odnosu je 30% od osnovice, a pravo se ostvaruje najviše 12 mjeseci, navedeno je u Zaključku.

Pozitivno je ocijenjen rad Zavoda za javno zdravstvo ŽP koji je dao svoj obol u prošloj godini, a posebice u ovoj godini u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa.

U Izvješću o radu Županijske uprave CZ, prema podacima BH MAC-a, na području ŽP razminirano je  i očišćeno blizu 600.000 četvornih metara površine, od toga u općini Orašje oko 265 četvornih metara u području obale rijeke Save i uz stari nasip u Kopanicama.

Pohvalno je ocijenjen rad Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći, koji je u prošloj godini pružio 676 pravnih usluga, a pri  tom napravio uštedu građanima za odvjetničke usluge u iznosu blizu 70.000 maraka. 

Više rasprave bilo je na temu rada Županijske uprave za inspekcijske poslove, posebno u vremenu pandemije, ali i u vrijeme normalnog stanja tijekom prošle godine. U protekloj godini obavljeno je 814 kontrola, izdato 8 rješenja o zabrani rada, u 13 slučajeva uništena je oduzeta robam pokrenuta su 2 prekršajna postupka, te izdato 49 prekršajnih naloga.

Inspekcijske službe, prije svega, djelovale su preventivno, naglasila je direktorica Mara Dabić, te upozorila građane da poštuju epidemiološke mjere, pa i da ih pojačaju zbog bojazni od širenja pandemije koronavirusa. Inspektori do sada nisu kažnjavaligrađane koji ne poštuju mjere, ali će u narednom periodu postrožiti kriterij i sankcionirati one koji ponavljaju prekršaje. –„Zbog okruženja postoji opravdana bojazan i opasnost da dođe do neželjenih posljedica, pa zato apeliram na poštovanje svih zdravstvenih mjera koje donose krizni stožeri. Vjerujem da uz ovakav rad svih mjerodavnih službi i svih zdravstvenih djelatnika, pa i angažmana svih građana, možemo zadržati ovaj prostor sigurnim“, kazao je u izjavi za javnost  predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password