spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Domaljevcu održana 3. redovna sjednica Skupštine ŽP

U Domaljevcu održana 3. redovna sjednica Skupštine ŽP

U Domaljevcu je danas održana 3. redovna sjednica Skupštine ŽP koja je započela minutom šutnje za dvojicu poginulih mladića iz O.Luke. Predsjednik Blaž Župarić informirao je zastupnike da je osnovan mješoviti klub ovog zakonodavnog tijela kojega čine  HDZ 1990 i Neovisni/Nezavisni, na čelu s predsjednikom Franjom Blažanovićem. Nisu izostala ni zastupnička pitanja koja su uputili Drago Zečević, Emir Beširević i Anes Osmanović.

Jednoglasno potporu zastupnika dobilo je Izvješće o radu Skupštine ŽP za 2022. godinu. Predsjednik Blaž Župarić je posebno istaknuo usvajanje 16 zakona od kojih je pet potpuno novih, od životne važnosti za građane ŽP. U prvi plan je stavio Zakon o turizmu i arhivskoj građi, zakon o imovini, te poticanju razvoja gospodarstva koji jedan od ključnih zakona donesenih u prošloj godini.  U 2022. godini prethodni saziv Skupštine ŽP održao je 7 redovitih i jednu izvanrednu sjednicu, dok je novi aktualni saziv Skupštine u protekloj godini održao dvije redovite i jednu izvanrednu sjednicu. Programom rada Skupštine, u prošloj godini je bilo predviđeno donošenje 53 mjere, međutim radilo se više, tako da je ukupno Skupština donijela 78 različitih mjera.

Skupština je usvojila Nacrt zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti ŽP, te zadužila Vladu kao predlagača da u roku 30 dana organizira održavanje Javne rasprave o ovome dokumentu, naravno u suglasju sa sindikatima. Na sjednici je usvojen Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Zavoda za javno zdravstvo ŽP za ovu godinu.

Predsjednik Blaž Župarić je uz ostalo kazao kako je Skupština ŽP redovito i transparentno surađivala s tijelima u Županiji, Federaciji BiH, BiH, u inozemstvu, s Organizacijama Međunarodne zajednice, nevladinim organizacijama i organizacijama sindikata u ŽP, kao i predstavnicima medija. Na sjednici je usvojen i Nacrt zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti ŽP. Vlada je zadužena da u roku 30 dana organizira održavanje Javne rasprave o ovome dokumentu. Na sjednici je usvojen Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na financijski plan Zavoda za javno zdravstvo ŽP za ovu godinu.

Nakon rasprave zastupnika, usvojeni su Prijedlog odluke o izboru i imenovanju Odbora za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, zatim Odbora za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun, te Odbora za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije. Sastav Odbora čine članovi iz reda zastupnika i znanstveno stručnih osoba. Zastupnici su na kraju sjednice primili k znanju  Informaciju o radu Županijskog/Kantonalnog suda u Odžaku, te Informaciju o radu Kantonalnog tužiteljstva za 2022. godinu, koje su prezentirale, predsjednica Suda Marija Čolić i glavna tužiteljica Ivanka Stanić. Inače, današnje skupštinsko zasjedanje po prvi put je održano uz korištenje elektroničkog sustava za glasovanje zastupnika, a oprema je donirana od strane OESS Misije u BiH.

Po okončanju sjednice predsjednik Skupštine Blaž Župarić u izjavi za medije, uz ostalo je kazao: -„Sve točke su bile konstruktivne i dobro pripremljene. Prošla je godina bila Izborna, što se donekle odrazilo i na rad Skupštine. Ipak, mogu kazati da je Skupština dosta dobro radila, a posebno me raduje da smo radili na donošenju zakonskih propisa i novih zakona koji ranije nisu postojali. Nakon 21 godinu donijeli izmjene Poslovnika o radu Skupštine, suvremeni u kojem je sve razrađeno, čime smo doprinijeli razvoju demokracije i parlamentarizma na razini ŽP“, kazao je Župarić i dodao kako je Skupština usvojila Nacrt zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti ŽP, na kojeg se čekalo od 2010. godine. Riječ je kaže Župarić, o kompleksnom zakonu kojeg je donio u federalni Parlament, ali ga je trebalo usuglasiti i prilagoditi našim uvjetima. –„Mislim da će novim zakonom biti zadovoljni od izabranih imenovanih dužnosnika, savjetnika, pravobranitelja i njihovih zamjenika općinske i županijske razine, do državnih službenika i namještenika“, poručio je Župarić.

Popunjavanjem Odbora za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, zatim Odbora za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun, te Odbora za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije, Župarić ističe da je implementiran izborni ciklus, kako bi Skupština mogla nastaviti raditi u punom kapacitetu i na lakši način donositi svoje odluke, a time će materijali biti bolje pripremani, a Skupština će imati svoju protočnost. –„Bilo je određenih prijepora, ali je najvažnije da su donijeti sukladno zakonskim propisima i propisima o radu i da nije ugrožena nacionalna struktura. Meni je osobno žao što pojedini zastupnici koji su mogli ući u pojedine Odbore, nisu htjeli sudjelovati u radu stalnih radnih tijela i tako smatraju da su oštećeni“, rekao je predsjednik Župarić.    

Zastupnici su na kraju sjednice primili k znanju  Informaciju o radu Županijskog/Kantonalnog suda u Odžaku, te Informaciju o radu Kantonalnog tužiteljstva za 2022. godinu. –„Postavili su određene upite i dobili određene odgovore. Za sudbenu vlast vrijedi da imaju izuzetno veliku kolektivnu i pojedinačnu normu, da su uradili dosta predmeta i sa drugih područja i možemo biti zadovoljni s radom pravosudnih institucija. Naravno da uvijek može i bolje, a najvažnije je da je ŽP stvorila materijalne i sve druge preduvjete za rad Županijskog suda i tužiteljstva i da će svoj posao moći raditi nesmetano i bez uplitanja politike“, kazao je uz ostalo predsjednik Blaž Župarić u izjavi za medije po okončanju sjednice Skupštine ŽP. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više