U Domaljevcu održana 20. sjednica Skupštine ŽP

Današnja 20. sjednica Skupštine ŽP održana u Domaljevcu započela je usvajanjem skraćenog zapisnika s prethodne sjednice. Potom su uslijedila  zastupnička pitanja i inicijative u kojim je bilo riječi o odlasku mladih s prostora ŽP, revitalizaciji i obnovi cesta u ŽP, a bilo je inicijativa da federalna Uprava za šumarstvo financira pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu. Na pitanja zastupnika odgovarali su predsjednik Vlade Marijan Klaić i ministrica financija Nada Ćulap.

Nakon što je utvrđen  dnevni red, Izvješće o radu Skupštine ŽP podnio je predsjednik Joso Marković, navodeći da je u 2017.godini održano 7 redovitih i 1 izvanredna sjednica. –„Skupština ŽP je redovito i transparentno surađivala s tijelima u ŽP, FBiH, BiH, s organizacijama međunarodne zajednice (OHR, OESS i drugi ), zatim s nevladinim organizacijama, organizacijama sindikata u ŽP kao i predstavnicima medija“, istaknuo je Marković. Tijekom prošle godine usvojeno je 6 Zakona, 20 ostalih mjera i 2 mjere vezano za Proračun, a Skupština je raspravljala o 44 točke dnevnog reda. Od strane  zastupnika postavljena su 123 zastupnička pitanja i 21 ponovljeno, predložene su 44 inicijative, a zastupnicima su dostavljena 84 odgovora na postavljena pitanja i inicijative. Stručna služba Skupštine ŽP pratila je 54 zasjedanja Skupštine, Kolegija, radnih tijela, odbora i komisija, te pripremala materijale za sjednice. Zastupnici su  u svojim izlaganjima imali primjedbi na Izvješće o radu Skupštine, ali je  ono ipak  prošlo u skupštinskoj proceduri.

Veću potporu zastupnika dobio je Zakon o muzejima ŽP, kojeg je obrazložio ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Mario Pejić, te istaknuo da će se ovim zakonom urediti uvjeti i način obavljanja muzejske djelatnosti na području ŽP. Ministar je istaknuo da financiranje muzeja, galerija i zbirki snose osnivači, a sredstva za rad županijskih povjerenstava osigurat će se u Proračunu ŽP.  U završnom dijelu  20. redovnog skupštinskog zasjedanja, pred zastupnicima su se  našle i informacije o radu Kantonalnog tužiteljstva ŽP Orašje, Kantonalnog suda u Odžaku i Općinskog suda u Orašju, sve za 2017. godinu, koje su nakon nekoliko pitanja, primljene k znanju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password