U devet mjeseci ove godine u ŽP u prometu poginulo 6 osoba

Ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za period siječanj-rujan 2019 godine zadovoljavajuće je, navodi se u informaciji UP MUP-a ŽP. Stabilnom je ocijenjeno stanje u oblasti kriminaliteta, iz razloga znatnog smanjenja ukupnog broja kaznenih djela u odnosu isti period 2018 godine za 69 KD ili 37%. Kada je u pitanju stanje JriM situacija je zadovoljavajuća s obzirom da je došlo do neznatnog povećanja broja evidentiranih prekršaja u odnosu na isti period 2018 godine za 3 prekršaja ili 3,5%. Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije Posavske, također je zadovoljavajuće, budući je došlo do smanjenja broja prometnih nezgoda za 47 u odnosu na prethodnu godinu ili 26,7%.
U devet ovogodišnjih mjeseci u MUP-u je obrađeno ukupno 117 kaznenih djela, razriješeno je 70%, što je povećanje za oko tri posto u odnosu na isto razdoblje lani, a kao izvršitelji KD prijavljene su 92 osobe. Analizirajući KD po njihovoj strukturi najviše su zastupljene teške krađe i nanošenje lake tjelesne ozljede.
Na području ŽP ukupno je, uz devet mjeseci ove godine, evidentirano i obrađeno 88 prekršaja, od čega najviše na području općine Orašje – 50, slijedi općina Odžak s 37 dok je samo jedan prekršaj zabilježen u općini Domaljevac-Šamac. Zanimljivo je da je u istom razdoblju zabilježen isti broj prekršaja, po jedan i lani i ove godine, navode u MUP-u.
Kada je riječ o broju prometnih nezgoda znatno je smanjen njihov broj, ali je nažalost povećana statistika kada je u pitanju broj poginulih osoba u ovoj godini, u odnosu na prošlogodišnje devetomjesečno izvješće. U devet mjeseci ove godine na prometnicama u ŽP dogodilo se 129 prometnih nezgoda, sa šest poginulih osoba, 12 je zadobilo teške a 37 osoba lakše ozlijede. Tijekom istog perioda prošle godine 2 osobe su smrtno stradale, 23 su teže, a 56 osoba lakše ozlijeđeno. Nezgode su se najčešće događale na području općine Orašje njih 79, na području općine Odžak 42 nezgode a u općini Domaljevac-Šamac 8. U nezgodama je sudjelovalo 239 sudionika , 162 vozača PMV, 12 vozača TMV, isto toliko vozača motocikala , 7 vozača traktora, 4 biciklista ,10 putnika, 15 nepoznatih sudionika i 17 ostalih sudionika u nezgodama. Tijekom analiziranog perioda ukupno je kontrolirano 30 181 vozilo a u istom periodu 2018 godine ukupno 26 030 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriven je 6 795 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge od toga 4 019 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna 50 KM .Na području općine Orašje zabilježeno je ukupno 4 503 prekršaja ,u općini Odžak 2 203 a na području općine Domaljevac-Šamac 89 prekršaja. Iz prometa je isključeno 155 vozača i 73 vozila, uglavnom zbog alkohola njih 65 a vozila zbog neregistriranosti, njih 68. Tijekom analiziranog perioda jedinica za profesionalne standarde je zaprimila 5 predstavki protiv više službenika od čega su nakon okončanih istraga 2 okarakterizirane kao utemeljene , 2 bez dovoljno dokaza, i 1 prijava je još u postupku, navodi se u informaciji UP MUP-a ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password