Svečano postrojavanje u Vojarni Sinovi Posavine u povodu Dana OS BiH

U vojarni Sinovi Posavine u B.Gredi danas je svečano obilježen 1.Prosinac Dan OS BiH i 13-ta obljetnica osnutka OS BiH. Obavljeno je svečano postrojavanje postrojbi, a potom je svim pripadnicima OS BiH, vojnicima, dočasnicima i časnicima, čestitku uputio zapovjednik 3.Pješačke bojne pukovnik Anto Klaić, te zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu kojeg su uložili u izvršenje postavljenih zadataka i aktivnosti.  –„OS BiH nastavile su uspješnu suradnju sa civilnim strukturama, provodeći zajedničku obuku i vježbe, a po potrebi su bile angažirane na pomoći civilnim vlastima  u slučaju elementarnih nepogoda, što se ove godine najviše očitovalo u pomoći pri gašenju požara. Pripadnici vojnih postrojbi sudjeluju s više od 20%  u cjelokupnim operacijama humanitarnog deminiranja u BiH, a na našem prostoru  već drugu godinu za redom angažirana je 2.deminerska satnija. Također, pripadnici 3.pješačke bojne trenutno su angažirani u operaciji potpore miru u misiji u Afganistanu, istaknuo je pukovnik Klaić i dodao, -U suradnji s Veleposlanstvom Velike Britanije i Stožerom NATO-a u Sarajevu, obuku je završila V.generacija mladih časnika, a u tijeku je proces odabira časnika za VI.generaciju, koji će biti primljeni krajem 2019.godine.

Klaić je podsjetio da su žene u OS BiH trenutno zastupljene oko 7%, s tim da je zanimanje za pristup u kontinuiranom porastu, tako da je u planu da do 2020.godine bude 10% žena, pripadnica OS BiH. –„OS BiH su iznimno značajan segment obrambeno sigurnosne strukture u BiH. Imaju svoje mjesto, ulogu i značaj u društvu, osobito na planu pružanja pomoći civilnim strukturama u odgovoru na krizne i vanredne situacije“, naglasio je pukovnik Anto Klaić.

U završnom dijelu svečanosti pukovnik Klaić je uručio zahvalnice općini Orašje i Vladi ŽP za odličnu suradnju i potporu aktivnostima bojne. Suradnju općine Orašje i OS BiH, te njihov značaj u vojarni u B.Gredi za općinu Orašje, načelnik Stanko Vincetić je ocijenio iznimno korisnom i uspješnom. –„Imamo uspješnu dvosmjernu suradnju s vojskom na našem teritoriju, a također zahvalnica govori da su i oni zadovoljni suradnjom koju imaju s lokalnom zajednicom. U narednom periodu suradnja može uznapredovat, jer strateška odrednica općine Orašje je da ovdje imamo vojarnu , da imamo vojsku u vojarni i to je projekt kojeg ćemo u budućnosti nastaviti s još većim intenzitetom, kazao je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.  Na kraju su devetorici pripadnika 3.pješačke bojne dodijeljene stimulativne mjere za profesionalno izvršavanje poslova i zadataka.  Istim povodom oko 200 učenika osnovnih  škola završnih razreda iz općina Orašje, Domaljevac Šamac i Odžak,1.prosinca, sudjelovalo je na „Danu otvorenih vrata“ u vojarni Sinovi Posavine u Bukovoj Gredi. Za učenike je priređeno natjecanje u sklapanju i rasklapanju oružja, a prigodne nagrade dobili su po troje najuspješnijih, redom učenici 9.razreda. U natjecanju djevojčica prvo mjesto je osvojila Nina Oršolić, učenica OŠ Braće Radića Domaljevac, koja je ujedno bila ukupni pobjednik natjecanja. Drugo mjesto osvojila je Katarina Koturić, a treće Marija Blažanović, također učenice OŠ iz Domaljevca. U konkurenciji dječaka pobijedio je Mladen Koturić (OŠ Domaljevac), drugi je bio Mato Marković (OŠ Bok), a treći Ivan Matić (OŠ Odžak).

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password