spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSvečanim misnim slavljem pred velikim brojem vjernika, proslavljen patron župe Blaženog Alojzija...

Svečanim misnim slavljem pred velikim brojem vjernika, proslavljen patron župe Blaženog Alojzija Stepinca u Orašju

Župa Blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, službeno osnovana 2006.godine, danas je proslavila svoj patron i jedina je župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja slavi ovog blaženika kao svog nebeskog zaštitnika. Kroz duhovnu pripravu za veliku svetkovinu, vjernici su se u velikom pripremali ustrajnim molitvama i ispovijedima pod svetim misama devetnicama i misama trodnevnicama koje su predvodili fra Zvonko Miličić, prof. u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko i fra Bruno Ćubel profesor moralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. 

Današnje svečano Euharistijsko slavlje u čast Blaženog Alojzija Stepinca, u prepunoj župnoj crkvi u Orašju u suslavlju s još 20-tak svećenika susjednih župa, predvodio je fra Bruno Ćubel koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi poručio kako vjernici trebaju usvojiti ključne vrijednosti iz života Bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika za jedinstvo crkve, a koje su i nama danas važne. -„Svima je jasno kako blaženi Alojzije Stepinac nije podlegao poteškoćama i nije izgubio vjeru sve do mučeničke smrti. Još uvijek osjećamo posljedice ratnih zbivanja koje drže rane nezacijeljenim, kao i prirodne katastrofe koje su dodatno potopile vaše snove i potaknule novi val iseljavanja.  Iako uviđamo svu neizvjesnost koju nam sutrašnjica donosi, znamo da ne smijemo bježati od naše stvarnosti“, poručio je fra Bruno Ćubel.   

U svojem obraćanju oraški župnik fra Bono Kovačević je poručio kako Blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati, a na prvom mjestu su vjera u Boga, poštovanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja i jedinstvo sa crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik. –„Blaženi Stepinac je dobro znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju, nego izdati svoju savjest, iznevjeriti obećanje dano Kristu i crkvi“, uz ostalo je naglasio fra Bono Kovačević.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više