Suradnja mladih iz Srednje strukovne škole Orašje s vršnjacima iz Njemačke i Mađarske

  • Suradnja mladih iz Srednje strukovne škole Orašje s vršnjacima iz Njemačke i Mađarske
  • Suradnja mladih iz Srednje strukovne škole Orašje s vršnjacima iz Njemačke i Mađarske
  • Suradnja mladih iz Srednje strukovne škole Orašje s vršnjacima iz Njemačke i Mađarske
  • Suradnja mladih iz Srednje strukovne škole Orašje s vršnjacima iz Njemačke i Mađarske

Tridesetak mladih iz Njemačke i Mađarske gosti su Srednje strukovne škole u Orašju i kroz osmodnevni boravak u Posavini za njih je pripremljen iznimno bogat i zanimljiv program. Mladi su, u organizaciji Jugendkirche „Crossport to Heaven“ sa sjedištem u Frankfurt-Hahnu, gosti Srednje strukovne škole u Orašju. Njihov dolazak u Posavinu je plod odlične suradnje sa Srednjom strukovnom školom Orašje, čiji su učenici prošle godine proveli neko vrijeme uz Njemačkoj.

Tijekom boravka, uz Posavinu, posjetit će Vukovar i Zagreb, Sarajevo i Beograd. Gosti su smješteni u obiteljima u župama Grebnice-Bazik, Tolisa, Orašje i Vidovice. Gosti ističu kako su, zapravo, crkva mladih koji su stigli s đakonom Clemensom Feyom. Susret nema samo molitveni dio, jer je želja mladima pokazati zajedništvo kroz upoznavanje drugih kultura, vjera, područja kako bi različitosti prihvaćali kao osobno obogaćivanje, kazala je profesorica u SSŠ u Orašju Magdalena Mišković. Kroz poznati projekt koji se provodi diljem svijeta „72 sata izazova“, u isto vrijeme provodila se „Utrka za mir“ u Frankfut-Hahnu i u Orašju kao potpora BiH na putu za EU. Oko 100 srednjoškolaca sudjelovalo je u biciklijadi u Orašju, a kroz „Utrku za mir“ u Frankfurt-Hahnu prikupljana su sredstva za Udrugu osoba i djece s poteškoćama u razvoju „Put u život“ (PUŽ) Orašje.

Mladi su do sada posjetili vjerske i kulturne ustanove u općini Orašje, a ugostio ih je i predsjednik Općinskog vijeća Mario Oršolić i ukratko predstavio Općinu i njene potencijale. Navedena skupina mladih posjetila je i Udrugu PUŽ u Orašju gdje su ih dočekali osmijesi djece i otvoreno široko posavsko srce.  Uz druženje s djecom i članovima Udruge, gosti su darivali majice i potrošni materijal štićenicima Udruge, te uručili novčanu donaciju od 500 eura za potrebe rada Udruge. U nastavku posjeta, fra Perica Martinović je goste iz Njemačke i Mađarske proveo kroz muzej Vrata Bosne pod krovom Franjevačkog samostana u Tolisi.

Jučerašnji dan bio je u znaku posjeta Aljmašu i Osijeku, te obilazak Vukovara, gdje su mlade srednjoškolce iz Orašja, te Njemačke i Mađarske, domaćini upoznali s ratnom poviješću ovog herojskog grada. I današnji program je bogat raznovrsnim sadržajima, a započeo je u zgradi Vlade ŽP u Orašju, susretom s predsjednikom Vlade Đurom Topićem. Nakon toga predviđen je posjet tvrtki Bosanac i Srednjoj strukovnoj školi u Orašju i večerašnji koncert duhovne glazbe u Grebnicama.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password