Stanje sigurnosti u ŽP u kolovozu ove godine zadovoljavajuće

Stanje sigurnosti  u ŽP u kolovozu ove godine zadovoljavajuće je, navodi se u informaciji Uprave policije MUP-a ŽP, a ovakva ocjena je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i oblasti  sigurnosti  javnog prometa. Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je povećan u odnosu na prošli mjesec, odn. isto razdoblje lani. Ukupno je obrađeno 27 prijava kaznenih djela, mjesec ranije 16, a u kolovozu 2016 godine  20 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 66,6% kaznenih djela, u prošlom mjesecu 56,25% dok je sveukupna razriješenost u kolovozu 2016 godine iznosila  75%. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“. Tijekom  analiziranog perioda  nije bilo prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma.

U segmentu javnog reda i mira, u osmom mjesecu ove godine u  ŽP ukupno su evidentirana   i obrađena  22 prekršaja, jednak broj kako i u srpnju, dok su lani u istom razdoblju evidentirana  23 prekršaja. Po općinama to izgleda ovako: Orašje 9  prekršaja i Odžak 13, dok u općini  Domaljevac-Šamac nije evidentirano  niti jedno  narušavanje JRiM    .

Zadovoljavajućim je ocijenjeno i stanje sigurnosti javnog prometa, jer je u osmom mjesecu zabilježena samo jedna prometna nesreća više u odnosu na mjesec ranije, a istodobno je i povećanje za 5 u usporedbi s prošlom godinom.  Na prometnicama u ŽP u kolovozu ove godine dogodila se 31 PN, s 3 teže i 18 lakše ozlijeđenih osoba.  Najveći broj nesreća – 19 bio je na području općine Orašje, 11 u općini  Odžak, i jedna u domaljevačko-šamačkoj općini. Policija je kontrolirala  2 452 vozila, evidentirano je 609 prekršaja  od čega 331 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Iz prometa  je isključeno  30 vozača   i 16 vozila što je, ističe glasnogovornik Uprave policije MUP-a ŽP Josip Dominković,  izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su  isključeni zbog  alkoholiziranosti  a vozila zbog neregistriranosti .

Tijekom kolovoza ove godine,  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila 1 predstavku na postupanje policije koja je još uvijek  u postupku

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password