SSŠ Orašje isporučen CNC stroj vrijedan oko 25 000 eura

U okviru projekta „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini“, kojeg financira EU u sklopu Programa „Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, a provodi Međunarodna organizacija rada, u Orašju u Srednjoj strukovnoj školi organizirano je predstavljanje CNC stroja, 3D glodalice, u vrijednosti oko 25 tisuća eura, nabavljenog sredstvima projekta. U školi ističu da će stroj služiti za potrebe unapređenja izvođenja nastave u programu stručnog osposobljavanja CNC operatera i njime će se podići kvaliteta nastave, ne samo za neuposlena lica koja su polaznici programa stručnog osposobljavanja, nego i za daljnje aktivnosti škole i izvedbu redovitog nastavnog plana i programa u školi. Do sada je obavljen teorijski dio nastave, crtanje u softverskom paketu i polaznici su usvojili teorijska znanja, a praktični dio započet iza novogodišnjih praznika i sadržavat će 60 sati obuke, što je ujedno i najveći dio nastave koja je najproduktivnija za polaznike.

Projekt predstavlja sustavni pristup svih aktera na uspostavljanju funkcionalnog modela za povećavanje mogućnosti održivog upošljavanja na prostoru općine Orašje u skladu s potrebama ovdašnjih gospodarstvenika. -U školi su u tijeku tri programa stručnog osposobljavanja za CNC operatera, stolara i mesara i prema informacijama od nastavnog osoblja i polaznika, više su nego zadovoljni onim što su svladali. Slijedi intenzivna praktična obuka u firmama, pa u proljeće očekujemo spremne radnike za tri oraške firme, istaknula je Amra Jaganjac projekt menadžer iz udruženja Nerda, koje je nositelj projekta, dok su partneri općina Orašje Služba za upošljavanje ŽP, Srednja strukovna škola Orašje i poduzeća Nexus BH, Skele Komerc i Prima Vip.

Na ovom projektu koji je krenuo 13.studenog, a planirani završetak je 30.ožujka iduće godine, Srednja strukovna škola je angažirala 10 osoba. -Plan je da djelatnici budu obučeni za što kvalitetniji samostalan rad sa strojem kako bi ih što brže integrirali u svakodnevni proces proizvodnje. Član sam projektnog tima i usudim se kazati da je CNC stroj vrlo važan i neizostavan dio ovog projekta“, rekao je Marko Damjanović direktor firme Nexus BH Orašje. Polaznik obuke za CMC operatera Ivica Arlović iz O.Luke, ističe zadovoljstvo dosadašnjim dijelom nastave i obuke. -„Ovo je za mene ostvarenje dijela praktične obuke i vjerujemo da će nam učenje na stroju dosta pomoći u kompletnoj nastavi kako bi obučeni dočekali početak rada na novom radnom mjestu, poručio je Ivica.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password