spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSpriječeno krijumčarenje 30 migranata iz Turske na MGP Šamac

Spriječeno krijumčarenje 30 migranata iz Turske na MGP Šamac

Pripadnici Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH i Postrojbe granične policije BiH Orašje, 3. listopada 2022. godine, spriječili su krijumčarenje 30 državljana Republike Turske na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac

Ilegalni migranti su otkriveni uz korištenje specijalizirane opreme u tovarnom prostoru kamiona, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske, a u kojem se prevozio drvne sortimane iz Bosne i Hercegovine u Saveznu Republiku Njemačku.

Radi se o teretnom motornom vozilu u vlasništvu pravne osobe, kojim je upravljao S.M. (1970.), državljanin R. Hrvatske, koji je pokušaou tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, protuzakonito prebaciti preko državne granice državljane Turske koji nisu ispunjavali uvjete za legalan prelazak granice, u namjeri pribavljanja za sebe protupravne imovinske koristi.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „krijumčarenje osoba“ iz članka 189. Kaznenog zakona BiH, državljanin R. Hrvatske je lišen slobode i ispitan u svojstvu osumnjičenika.  Prema naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH, teretno motorno vozilo sa priključnim vozilom, novac i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela su privremeno oduzeti. 

U provedbi ove akcije pripadnici Granične policije BiH su koristili specijaliziranu opremu doniranu od Vlade Velike Britanije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Nakon kriminalističke obrade i saslušanja svjedoka, 30 državljana Turske je, uz prijedloge za protjerivanje sa teritorija BiH, predano službenicima Službe za poslove sa strancima BiH. Daljnji rad na ovom slučaju je u tijeku, priopćeno je iz Granične policije BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više