Skupština ŽP usvojila Proračun Vlade ŽP za 2019. godinu

 

Proračun Županije Posavske  za 2019.godinu iznosi 41.225.910 KM i manji je od prošlogodišnjeg za 870.990 KM odnosno 2,7 %. Prijedlog Proračuna kao i Prijedlog zakona o njegovu izvršenju,na današnjoj II Izvanrednoj sjednici Skupštine ŽP podržalo je 15 zastupnika, dok su tri ostala suzdržana od glasovanja. Prijedlog su obrazložili ministrica financija Nada Ćulap i predsjednik Vlade Marijan Klaić.  koji je istaknuo kako je proračun studiozno planiran. –„Prilikom planiranja osnovni cilj je bio osiguravanje održivog napretka Županije, prvenstveno kroz potporu malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi i obrazovanju“, naglasio je premijer Marijan Klaić.

Najvažniji financijski dokument za novu županijsku Vladu usvojen je u pozitivnom ozračju kojem su doprinijeli svi zastupnici. –„ Proračun je realan, ostvariv i stabilan i omogućit će svim korisnicima da u idućoj godini mogu ispunjavati sve svoje obveze. Izdvojena su velika sredstva za socijalne kategorije, demografsku strukturu, branitelje i sve što je životno važno na prostoru naše županije“, kazao je predsjednik  Skupštine ŽP Blaž Župarić i dodao,- „Želimo da se svi zastupnici uvažavaju i poštuju kodeks ponašanja. U klupama je veliki broj vrlo sposobnih i odgovornih osoba koje znaju što znači zastupnički mandat, što treba činiti i ponašati se sukladno poslovniku o radu. Kao predsjednik ustrajat ću da  Skupština kao najveće zakonodavno tijelo ŽP bude uistinu ono što treba biti, cijenjena od svih“, rekao je Župarić, te u  završnom dijelu sjednice za kandidata za novog mandatara Vlade ŽP imenovao Đuru Topića i naložio da u primjerenom vremenu predloži ministre kako bi Skupština mogla potvrditi njihova imenovanja.

U strukturi proračunskih prihoda najveće povećanje je kroz prihode od neizravnih poreza u iznosu 1.902.880 Km, odnosno 6,75%.  Novim proračunom povećani su grantovi za zdravstvene i socijalne potrebe, razvoj turizma i za financiranje višeg i visokog obrazovanja, Zavoda za školstvo, te grant za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.

Kad su u pitanju tekući grantovi i rashodi, smanjenja u odnosu na 2018.godinu planirana su među ostalim, kod grantova za poljoprivredu i vodoprivredu, dok grant za sufinanciranje profesionalne vatrogasne postrojbe nije planiran u idućoj godini.

Usvajanju županijskog Proračuna prethodilo je polaganje svečane prisege zastupnika Mate Rošića, nakon što je Luka Lucić odbio prihvatiti dobiveni mandat. Sjednici Skupštine ŽP bili su nazočni predstavnici Udruge poljoprivrednika Žito Odžak koji prosvjeduju zbog ranije donesenih odluka o izmjeni i dopuni zakona o koncesijama. U svojo izjavi predsjednik Skupštine Blaž Župarić je istaknuo kako se radi o čisto pravnom pitanju i nada se kako će Apelacijski sud donijeti svoje odluke vezano za taj proces, a poljoprivrednicima poručio da će sva stanja i prava mirovati do konačne odluke suda.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password