spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSkupština ŽP održala 30. redovnu sjednicu

Skupština ŽP održala 30. redovnu sjednicu

Uz predsjedanje Blaža Župarića, u Domaljevcu je danas (20.06. ) održana  XXX. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske, dok su skupštinski odbori svoje sjednice održali u petak 17. lipnja. .

Zastupnici su razmatrali i usvojili: Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2022. godinu, Zakon o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2022.godinu, Zakon o poticanju razvoja gospodarstva u Županiji Posavskoj, Zakon o arhivskoj građi Županije Posavske i Odluku o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Zavoda  zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2022. godinu.

Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli Senad Ahmetović i Mehmed Memišević.

Teme vezane za Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2022. godinu i Zakon o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2022.godinu pojasnio je na skupštinskom zasjedanju ministar financija Mijo Stanić. Zakon o poticanju razvoja gospodarstva u Županiji Posavskoj pojasnio je ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković. Dodatno pojašnjenje Zakona o arhivskoj građi kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. Izmjene i dopune financijskog plana Zavoda  zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2022. g.odinu pojasnio je dodatno zastupnicima ravnatelj Josip Vidović.

Nakon skupštinskog zasjedanja u izjavi za javnost predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić izrazio je zadovoljstvo tijekom skupštine što je rezultat i dobre pripreme materijala od strane Vlade, naglasio je, pa nije bilo ni primjedbi tako da su svi jednoglasno usvojeni:

“Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske dobro su planirane, vodilo se računa da su sredstva pravilno i dobro raspoređena korisnicima proračuna. Proračun je povećan za više od 7 milijuna KM. Osobito je za pohvaliti što su sredstva proračuna raspoređena u one grantove koji su od važnosti za život građana, za oblast gospodarstva, poljoprivrede, zdravstvo, branitelje i druge oblasti. Obrazložen je način na koji se došlo do povećanja proračuna, jer nisu to samo znatno pojačani prihodi, iako su i oni nešto povećani. Nažalost troškovi života koji su porasli uslijed krize i rata u Ukrajini, morali su utjecati na tzv preslagivanje proračuna i vjerujem da je Vlada to dobro planirala. U usvojenom Zakonu o dopuni Zakona o izvršavanju proračuna je nova grantovska pozicija za lokalnu samoupravu, za investicije u lokalnoj samoupravi što je također važno sa planiranim iznosom od 400.000,00 KM.

Zakon o poticanu razvoja gospodarstva u  Županiji Posavskoj također je važan jer će umnogome pomoći gospodarstvenicima, poduzetnicima u njihovom planiranju. U tom je zakonu i stavka da su minimalni prihodi od 3% koji se moraju ugraditi u županijski proračun, što daje jedno jamstvo gospodarstvenicima za stabilnost u narednom razdoblju.

Usvojeni Zakon o arhivskoj građi je također važan za sve institucije i ustanove kako Županije tako i lokalne samouprave, općine, gradova i ustanova županijske razine i sigurno će dati rezultate.

U usvojenim Izmjenama i dopunama financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja radi se o povećanju u iznosu od 730.000,00 KM. Povećanje će biti usmjereno za zdravstvene ustanove, te na povećanja prava osiguranika kroz proširenu esencijalnu listu i druge vidove pomoći građanima”, kazao je predsjednik Skupštne Blaž Župarić i zaključio: Rezultati ove sjednice, odnosno usvojeni propisi, bit će dalekosežni i dat će sigurno značajne rezultate u budućnosti naše Županije.

www.zupanijaposavska.ba

spot_img

najnoviji članci

istražiti više