Sjemenska paprika feferon za poljoprivrednike u Orašju i Odžaku

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP u suradnji s CRS-om, američkom  međunarodnom humanitarnom organizacijom, izvršilo je danas podjelu sjemenskog materijala i repromaterijala za proizvodnju paprike feferon poljoprivrednicima u općinama Orašje i Odžak. Ukupno je u ovaj projekt uključeno 14 poljoprivrednih proizvođača, pet iz općine Orašje i 9 iz odžačke općine, a ugovorena površina pod kojom će se proizvoditi ova kultura je 45 dunuma. Podjelu materijala izvršila je ZZ „Gračanka, u ime otkupljivača, a kompletna proizvodnja namijenjena je za njemačko tržište. Vrijednost projekta je 60 000 KM, a financiraju ga Ministarstvo PVŠ ŽP i CRS s po 40 posto, dok preostalih 20 posto snose poljoprivrednici, što će im biti uračunato prilikom otkupa.  Uz sjemenski materijal i repromaterijal  u ovaj paket je uključen i stručni nadzor, a proizvodnja će se obaviti na otvorenom uz prosječnu površinu od 3,5 dunuma po proizvođaču. Danas je u Orašju i Odžaku izvršena isporuka sjemenskog materijala, supstrata i plitica za sjetvu paprike, a naknadno će biti isporučena i dodatna oprema i zaštitna sredstva. -„Projekt je tržišno orijentiran, jer smo najprije  utvrdili analizu vrijednosti  voća i povrća u ŽP, zatim dogovorili s potencijalnim kupcima iz EU i na osnovu njihovih potreba i zahtjeva odabrali korisnike. Sada paralelno s proizvodnjom radimo na njihovoj edukaciji. Želim istaknuti da ZZ Gračanka kreditira njihov iznos sufinanciranja i otplatu njihova dijela izvršit će u otkupu proizvoda“, naglasio je Samir Softić predstavnik CRS-a.

Poljoprivredni proizvođač Mišo Kosić iz Boka sklopio je ugovor na površini od tri duluma i za njega je kaže, iznimna pogodnost  što  ministarstvo i CRS pomažu sa ulaganjima od 80% nepovratnih sredstava i što je  zagarantiran otkup proizvoda.  –„Ovim poslom se bavim već 20 godina i čekujem dobar prinos, jer u startu dobijemo kvalitetno sjeme, supstrate,  sredstva za prehranu i zaštitu, a ujedno i agronoma za stručni nadzor proizvodnje“, rekao je Kosić.

Marijan Oršolić poljoprivrednik  iz Tolise uključio  se u proizvodnju paprike feferon  koja kod nas nije puno zastupljena, ali prednost  je kaže, što ima osiguran otkup proizvoda, stručnu podršku i veliku pomoć  pri ulaganju osobnih sredstava.  Potpisao je ugovor za površinu od 5 duluma i sa svoje strane očekuje ispunjenje stavki ugovora, ali također i od strane otkupljivača.  –„Na našem području možemo proizvesti velike količine kvalitetnog povrća, ali kad dođe vrijeme otkupa nastaju najveći problemi. Nadam se da će ovaj pilot projekt  ići u pravom smjeru i da se neće ponoviti slučajevi iz prethodnih godina kad nemamo kome plasirati  svoju robu ili kad je prodamo teško možemo doći do svojih zarađenih novaca. Vjerujem da će  više proizvođača pokazati interes  ako vide da ima ozbiljnosti u ovoj proizvodnji, pogotovo što se sve izvozi u Njemačku“, kazao je Marijan Oršolić poljoprivredni proizvođač iz Tolise.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password