Simulacijsko-pokazna vježba “Požar 2016” u Orašju

-Smotra i vježba su završile jako uspješno, a imale su za cilj da sagledamo ljudske i materijalne resurse s kojim naša služba raspolaže i da utvrdimo koliko smo uvježbani i koliko u praksi možemo pomoći u elementarnim i drugim nepogodama. Ovo je dobra škola i jedan oblik edukacije i moram pohvaliti dobro uigrane ekipe koje su rijekom Savom izvlačile ozlijeđene, rekao je Ivo Juričević predsjednik CK FBiH, nakon završetka simulacijsko-pokazne vježbe „Požar 2016“, održane u Orašju.

Crveni križ, civilna zaštita i ostali partneri u sustavu zaštite i spašavanja demonstrirali su sveobuhvatnu vježbu pripravnost i spremnost svojih timova da odgovore na neku od prirodnih i drugih nesreća. Smotru i simulacijsko-pokaznu vježbu Službe zaštite i spašavanja organizirao je Crveni križ Federacije BiH sa svojom strukturom i partnerima. Domaćin je bio Crveni križ općine Orašje, uz podršku CK Županije Posavske i CK općine Domaljevac-Šamac.

-Na smotri je sudjelovalo 10 županijskih timova Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa, kao i Civilna zaštita Županije Posavske, CZ općine Orašje, Dom zdravlja Orašje, Policijska uprava Orašje, DVD Vidovice, Granična policija BiH, te Crveni križ/krst Distrikta Brčko BiH i Crveni krst općine Šamac (RS). Posebnu zahvalnost iskazujemo našim domaćinima CK općine Orašje, CK Županije Posavske i CK općine Domaljevac-Šamac čije su jedinice danas ovdje bile najmasovnije.  Sudjelovalo je ukupno 150 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi. Logističku potporu pružio je CK grada Bihaća osiguravši adekvatan obrok za sve sudionike vježbe. Vježba je u cijelosti uspjela i nakon svega smo izašli s još jednim iskustvom i porukom zajednici da smo mi u CK bezbroj puta pokazali spremnost za pružanje pomoći građanima, ali posebno u segmentu zaštite i spašavanja, poručio je Namik Hodžić generalni tajnik CK FBiH, te naglasio kako je  vježba bila iznimno zahtjevna, čak i opasna, zato što je evakuacija „ozlijeđenih“ izvođena gliserima rijekom Savom. Domaćini su se u početku pribojavali kako će završiti vježba u kojoj je sudjelovao veliki broj ljudi iz raznih krajeva, od kojih se nekolicina prvi put susreću s rijekom Savom. -Vježba zaslužuje najveće ocjene, kako organizacijski tako i zalaganjem svih sudionika. Ovom prigodom želim pohvaliti brojne volontere među kojim su bili učenici i građani i zahvaliti im na velikoj požrtvovnosti i hrabrosti. Crveni križ je organizacija volontera i oni su temelj svega, kazala je Ružica Mikić predsjednica CK općine Orašje.

Vježbu, koja je trajala oko 60 minuta, pratio je veliki broj građana Orašja koji su pohvalili brzinu, uigranost i kompaktno djelovanje svih službi u lancu spašavanja. Prije početka svi su bili upoznati s kompletnim scenarijem, a sva dešavanja zabilježena su okom kamere i brojnih predstavnika medija. Dovoženje građana gliserima s ugroženog područja odvijalo se kao u filmskom scenariju, što su prisutni promatrači nagradili pljeskom. Akcija je sinkronizirano vođena od strane voditelja vježbe koji je kratko opisao tijek svih aktivnosti.  -Na desnoj obali rijeke Save došlo je do požara koji se širio velikom brzinom nanoseći tešku materijalnu štetu obližnjem naselju, zbog čega se jedan broj građana našao izoliran i njihova evakuacije bila je onemogućena kopnom. Timovi Službi zaštite i spašavanja s partnerima izvršili su gašenje požara, osiguranje mjesta nesreće, evakuaciju ugroženih mještana i njihov prihvat. Ozlijeđenima je pružena prva pomoć i psiho-socijalna podrška, kao i hitna medicinska pomoć i transport do bolničke ustanove. Za sve je osiguran smještaj, te se radilo na spajanju obitelji razdvojenih  pri nesreći, istaknuo je voditelj vježbe.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password