Sastanak poljoprivrednika ŽP s predstavnicima Podravke u Orašju

  • Sastanak poljoprivrednika ŽP s predstavnicima Podravke u Orašju
  • Sastanak poljoprivrednika ŽP s predstavnicima Podravke u Orašju

Braniteljska zadruga Posavina plod Orašje, nakon što je u prošloj godini uspostavila uspješnu suradnju s tvrtkom Podravka iz Koprivnice, ove godine poslovanje želi još više proširiti i ojačati. Prošlogodišnja pozitivna priča ima čvrste temelje, pa je stoga u Orašju organiziran sastanak predstavnika Podravke s voćarima i povrtlarima s prostora PŽ. Goste iz RH predstavljali su Goran Kovačić pomoćnik direktora proizvodnje u sektoru poljoprivrede u Podravci, Nikolina Jelović iz sektora uprave i Zvonko Beljo koordinator za provedbu sporazuma, potpisanog između tvrtke Podravka i ministarstva hrvatskih branitelja. Stručnjaci Podravke prezentirali su uvjete i proizvode neophodne njihovoj prehrambenoj industriji, kao i način suradnje, a u prvi plan stavili su proizvodnju i otkup velikih količina povrća s domaćeg tržišta.
–„Ne pravimo nikakvu razliku između branitelja u RH i BiH, a jedini interes nam je poticati pripadnike HV i HVO na uključivanje u proizvodne procese, odnosno gospodarske tijekove, te na bavljenje proizvodnjom u rodnom kraju i zadržavanje pučanstva na njihovim vjekovnim ognjištima. Sve navedeno možemo im ponuditi kroz sporazum ministarstva i tvrtke iz Koprivnice u kojem Podravka garantira otkup svih potrebnih proizvoda po povoljnim cijenama“, naglasio je Zvonko Beljo.
Na sastanku je naglašeno kako je puno toga potrebno učiniti da se branitelje animira na ostanak i opredjeljenje proizvodnji povrća, stoga su predstavnici Podravke naglasili spremnost otkupiti proizvode po garantiranim cijenama i bez posrednika, te pomoći u kreditiranju i praćenju proizvodnje od sjetve do žetve. –„Isti uvjeti su za branitelje u RH, u Hercegovini i ovdje u Posavini, gdje se u proizvodnju mogu uključiti obiteljska gospodarstva i na usitnjenim parcelama. Imate zadrugu, hladnjaču, otkupno mjesto, izvrsne stručnjake i ne vidim nikakve razloge za sumnju da će ljudi biti prevareni“, kazao je Beljo.

Marijan Oršolić odgovorna osoba u braniteljskoj zadruzi Posavina Plod Orašje izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Podravkom, te naglasio kako je vrlo važno da su otvorili liniju suradnje s Podravkom, te uvjerenje da će ove godine uz voće, suradnja biti proširena i na proizvodnju povrća. Oršolić je pohvalio i suradnju s ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP koje je osiguralo dodatnih 10 pf za kg predanog voća i povrća organiziranim otkupljivačima na prostoru ŽP. –Za ovu godinu očekujemo spremnost ministarstva poljoprivrede i drugih ministarstava na razini Vlade ŽP da pronađu model kako doći do inicijalnih sredstava s kojim bi mogli kreditirati naše proizvođače, jer kreditiranje ulaganja u repromaterijale je krucijalno za proizvodnju voća i povrća, ustvrdio je Oršolić. Sastanku je nazočio i nadležni ministar Mato Brkić, te izrazio potporu ministarstva prema poljoprivrednicima i njihovoj suradnji s Podravkom.
Joso Marković bivši ministar branitelja u Vladi ŽP, u startu je bio veliki zagovornik osnivanja Zadruge i njezin je vanjski suradnik, a na sastanku je naglasio kako Zadruga pripada zajednici i potrebna je svima, osobito onima koji se u Posavini ozbiljno žele baviti proizvodnjom voća i povrća. –„U protekloj godini Zadruga je investirala oko 300.000 KM u nabavku osnovnih sredstava. Kupljeno je postrojenje za preradu industrijske jabuke i proizvedeno oko 15.000 litara prirodnog soka iznimno dobre kvalitete, a uz to nabavljen je traktor, viličar i palete. Zadruga je aplicirala na javne pozive i dobila sredstva kojim će nabaviti tresač za šljivu, jer znamo da je u Posavini izražen problem s radnom snagom“, istaknuo je Marković.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password