Sastanak Gospodarske komore ŽP i Županijske komore Osijek

Nakon dugo vremena u Orašju je održan sastanak Gospodarske komore ŽP i Županijske komore Osijek, s ciljem da se sagledaju mogućnosti u pravcu suradnje dvije komore. Kao mala komora i nerazvijeno područje domaćini su istaknuli da očekuju  veliku pomoć od ŽK Osijek i u narednom periodu posjetit će  komoru u Osijeku i njihova iskustva iskoristiti  za razvoj gospodarstva u ŽP. –„Puno zaostajemo u funkcioniranju komorskog sustava u odnosno na njih, a kroz boravak na sajmu u Berlinu vidjeli smo i koliko BiH zaostaje za onim što se dešava u Europi i svijetu. Kao predsjedniku komore,  prisutnim ministrima, načelniku općine i udrugama s naše tri općine uvidjeli smo koliko u komorskom sustavu zaostajemo i  koliko je komorski sustav na kraju krajeva bitan u funkcioniranju i razvoju gospodarstva jedne lokalne zajednice kao što je naša županija. Moramo uzeti njihove smjernice za naš daljnji rad, njihova iskustva i jednostavno više raditi i više ulagati“, istaknuo je Ivo Knežević predsjednik GK ŽP.

Od  početka svog mandata ministar gospodarstva ŽP Darko Kasap  zalaže se za komorsko poslovanje, jer to je, kaže u svim zemljama u okruženju, model koji je ispitan i koji je jedini pravi put kad je u pitanju razvoj gospodarstva županije i Federacije BiH.-„Model koji se primjenjuje u susjednoj RH i njihovim županijama je model koji trebamo prepisati i od njih učiti na njihovim pogreškama s kojima su se susretali u njihovom razvijanju komorskog poslovanja“, rekao je Darko Kasap ministar gospodarstva i prostornog uređenja u Vladi ŽP.

-„S predstavnicima GK ŽP želimo dogovoriti  buduću suradnju, posebice u onom dijelu koji je vrlo interesantan za naše domaćine,a to je priprema za apliciranje na predstojeće  EU fondove. Želimo na vrijeme prenijeti iskustva i greške koje je imala hrvatska strana kako bi se što kvalitetnije i što brže pripremili za ono što im slijedi. Kad je u pitanju komorski sustav, bavimo se isključivo suradnjom gospodarstva i činjenica je da smo upoznati s pojedinim projektima u ŽP gdje se priprema jedan značajan sajam. S kolegama smo predstavili  neke projekte na našoj strani, kao što su naše nacionalno ocijenjivanje auhtohtonih proizvoda gdje bi pronašli zajedničke dodirne točke i u zajedničkom nastupu pokušali povući sredstva i za jedno i za drugo gospodarstvo“, kazao je  Zoran Kovačević predsjednik županijske komore Osijek

Ernest Nad voditelj odsjeka poljoprivrede u županijskoj komori Osijek je istaknuo da su sastankom u Orašju željeli na što kvalitetniji način prikazati stanje u poljoprivredi Hrvatske, te da  pozitivna iskustva u njenoj organiziranosti pripreme za članstvo u Europskoj uniji i povlačenje sredstava, posebno iz segmenta ruralnoga razvoja,  prezentiraju kolegama u Posavini.  –„Posavina ima dobre pedološke i klimatske uvjete da postigne veću razinu proizvodnje i kvalitetu proizvoda koji će sutra imati svoje mjesto u domaćoj prerađivačkoj industriji, a u konačnici i izvozu na tržište Europe i trećih zemalja svijeta“, istaknuo je Ernest Nad.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password