spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiS porukom „Nikad ne odustaj“, u ŽP organizirana tradicionalna manifestacija "Dan narcisa"

S porukom „Nikad ne odustaj“, u ŽP organizirana tradicionalna manifestacija “Dan narcisa”

S porukom „Nikad ne odustaj“, članice Udruge žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP, danas su u Orašju, Domaljevcu i Odžaku organizirale tradicionalnu manifestaciju Dan narcisa. U roza majicama i s prepoznatljivim i optimističnim osmjehom na licu, „narcise“ su srdačno dočekivale građane, poklanjale im narcise i promotivne materijale o bolesti, sa naglaskom na pravovremenu dijagnozu koja spašava život. Građani su svojim novčanim prilozima podržali aktivnosti narcisa na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Pored toga bile su raspoložene i za fotografiranje, a osnovni cilj ove manifestacije je podići svijet javnosti o važnosti redovnog i preventivnog pregleda, te ranog otkrivanja bolesti koja se uspješno liječi.

rbt

Posjećenost je bila dobra, „narcise“ su itekako poznate i priznate u ŽP, tako da i ovu manifestaciju udruga može evidentirati u kalendar svojih ovogodišnjih aktivnosti kao uspješnu. Rak dojke nažalost ne može se spriječiti, ali se može na vrijeme otkriti. Koliko je važno rano dijagnosticiranje bolesti i blagovremen odlazak liječniku, govori i podatak da je u 96-98 posto slučajeva rak dojke izlječiv u prvom stadiju razvoja.  

–„Nakon stanke od dvije godine zbog koronavirusa, danas smo ponovno organizirali Dan Narcisa, kojim obilježavamo „novi život“, kojeg su žene dobile pobijedivši ovu bolest. Ujedno slavimo i ljepotu života kojeg simbolizira cvijeće koje dijelimo građanima. Jedan pregled godišnje prvenstveno može smanjiti smrtnost žena od ove bolesti, a samim tim i duljinu trajanja liječenja“, kazala je predsjednica Udruge Narcisa ŽP Anica Kopić.

Dopredsjednica Udruge Narcisa i zdravstvena djelatnica Radmila Ivanović Pavić, također je naglasila važnost ove manifestacije za žene, da se osvijeste i redovito odlaze na preventivne preglede koji doslovno spašavaju život. –„Samo rano otkriće kancera omogućava potpuno izlječenje, a u kasnijoj fazi teže su nuspojave i dugotrajnije liječenje. Dovoljno je jednom godišnje otići na ultrazvuk dojke“, naglasila je  Radmila Ivanović Pavić i obje su zahvalile građanima koji su im danas dali potporu.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više