Prvi dan Međunarodne konferencije Paneuropske unije BiH, održane u Orašju

Dvodnevna konferencija u Orašju, pod nazivom „Europski proces proširenja – prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija“, održana je pod pokroviteljstvom Vlade ŽP i općine Orašje, a teme o europskim integracijama BiH, pratili su brojni  predstavnici paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja, predvođeni predsjednikom Međunarodne Paneuropske unije Alainom Terrenoireom, kao i predstavnici europskih institucija i organizacija, domaći društveno-politički, akademski, kulturni i drugi predstavnici, veleposlanici i diplomatski predstavnici.

Na otvorenju je moderatorica Jasmina Pašalić, članica predsjedništva Paneuropske unije BiH, podcrtala pravce bosanskohercegovačke težnje u oblasti prekogranične suradnje i želju da ispuni svoje zadatke u okvirima EU. –Ako uspijemo identificirati osnovne pravce, to bi bio naš kut gledanja s kojim bi se obratili vlastima u BiH, ali isto tako i predstavnicima Europskog parlamenta i međunarodne Paneuropske unije. Po završetku ćemo sačiniti završnu Deklaraciju i uputiti svojevrstan apel, pa i zahtjev našim vlastima da se drugačije angažiraju i da se pridržavaju onoga što kažu na predizbornim skupovima, istaknula je u uvodu Jasmina Pašalić.

–Konferenciju u Orašju realiziramo u povijesnom momentu za BiH koji će odrediti njenu budućnost i bolju perspektivu za mlade ljude i buduće generacije ove države. Nadamo se da će bh političari hrabro i uspješno nastaviti sa reformskim procesima kako bi ostvarili naš glavni vanjskopolitički cilj, članstvo u EU, jer većina građana vidi BiH u EU, što stoji u programima svih političkih stranaka, a na tom putu je prekogranična suradnja od iznimne važnosti, naglasio je u svojem izlaganju v.d. predsjednika Paneuropske unije BiH Haris Ćutahija na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije BiH u Orašju, te izrazio nadu da obližnja rijeka Sava uskoro postane samo granica između dvije članice EU, jer BiH je dio Europe i njena Europska perspektiva nema alternativu.

S puno optimizma i dobrih riječi prisutnima se obratio načelnik općine Orašje Stanko Vincetić i naglasio nastavak  prekogranične suradnje kroz gospodarstvo, kojeg je započeo njegov prethodnik Đuro Topić na čelu općine. –Ponosimo se našom gospodarskom zonom u kojoj imamo poduzeća s domaćim i vlasnicima iz EU, sa investitorima iz Njemačke, Danske, Turske i drugih zemalja. Imamo gradove prijatelje u RH i s njima nekoliko projekata prekogranične suradnje, a također i prijatelje u Europskom Podunavlju, na što smo jako ponosni, rekao je Vincetić uz poruku svima da se ugodno osjećaju u europskom Orašju.

U ime Vlade ŽP sve sudionike je pozdravio predsjednik Vlade Marijan Klaić i predstavio Županiju Posavsku kao jednog od domaćina konferencije, naglasivši da je odlična komunikacijska povezanost s važnim cestovnim koridorima u EU, čini atraktivnom za ulaganje. – Zahvaljujemo Predsjedništvu Paneuropske unije BiH da su odlučili u Orašju organizirati konferenciju koja između ostalog, omogućava međunarodnu pozornost prema BiH, a mi ćemo kao domaćini na najbolji način iskoristiti priliku da promoviramo ŽP, njene potencijale i resurse. Sudjelujući u provođenju aktivnosti reformi ključnih oblasti, Vlada ŽP pruža maksimalnu potporu procesu pristupa BiH članstvu EU.  Utemeljili smo Ured za razvoj i europske integracije koji priprema projekte za apliciranje na programima prekogranične suradnje koji bi omogućili pristup sredstvima EU fondova. Kroz IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora, kao partneri nastojimo doprinijeti jačanju socijale, zdravstva, turizma, zaštite okoliša i poticanju poduzetništva na ovim prostorima, poručio je premijer Klaić. Počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i član predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije mons.prof.dr. Franjo Topić, pozdravio je ideju održavanja konferencije u Orašju, istaknuvši da ne treba težiti centralizaciji i unositi pesimizam među ljude. –Molio bih medije da ne zataškavaju probleme, ali također da govore o otvaranju novih radnih mjesta. Nama Europska unija treba više radi stabilnosti, mira i pozitivnosti, nego radi ekonomije. Hrvati, Srbi i Bošnjaci nikada nisu imali više prava, nikada nismo bolje živjeli nego sada, samo što su sebi postavili previsoke zahtjeve, naglasio je prof.Topić.

U prvoj temi „Poruka Europske unije zemljama Jugoistočne Evrope“,  nadahnuto i emotivno je govorio predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoir, a naglasak je stavio na homogenizaciju i osnaživanje identiteta pripadnosti EU. Govorio je o galopirajućoj demografiji u Africi, zatim o ratu u blizini granica EU, Bliskom istoku i nedavnim Deklaracijama političara velikih sila koje će, po njemu, dodatno pogoršati sigurnosno stanje u svijetu. -BiH jako volim i poznajem njene patnje i nade. Zemlje kandidate za ulazak u EU trebamo gledati kao jednu zajednicu, a ne kao crnu rupu u Europi koja će jednog dana postati član. Ako s Afričkim liderima ne dogovorimo politiku suradnje, za 10-20 godina imat ćemo takvu imigraciju koju nećemo moći kontrolirati.Treba zaustaviti tendencije koje se deklariraju protiv EU, jer one neće donijeti dobro, poručio je Alain Terrenoire kojem je Haris Ćutahija uručio prigodan dar.

Tonino Picula zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom govorio je o obnovi europskog pokreta i proširenju EU na zapadni Balkan. Naglasio je da je od šest zemalja koje računaju na ulazak, BiH u najtežoj situaciji, a da je od EU udaljava izbjegavanje zajedničkih rješenja u BiH. –Vjerujem da će BiH dobiti novu Vladu  prije izbora u svibnju za Europski parlament. Teško je procesima dati vremenski okvir, ali sam apsolutno siguran da niti BiH kada bude ulazila u EU, a niti sama EU, neće izgledati onako kako izgledaju danas. Ovakve rasprave će pomoći da govorimo o pozitivnim razmišljanjima koja će donijeti nešto novo i povijesno kvalitetno, istaknuo je Picula.

Nakon pet godina provedenih u ulozi Veleposlanika RH u BiH Ivan Del Vechio je na konferenciji u Orašju govorio o šansama kako da BiH izađe iz momentalno duboke političke, socijalne i svake druge krize. Primijetio je nekoliko apsurda koji koče ovu zemlju, a na prvom mjestu je kaže, činjenica da se želi promovirati nekakva nadnacija, kao da su zaboravljena iskustva iz bivše Jugoslavije. -Zabluda je što se u BiH stalno govori o jednakom odnosu Beograda i Zagreba prema BiH, ne prihvaćajući logiku da je sada Hrvatska članica EU i NATO-a i da provodi politiku EU. Pa kad bi Hrvatska sada počela uopće razmišljati da dijeli BiH, zamislite kako bi završila među članicama EU. Moramo pomoći BiH da od zemlje autsajdera postane zemlja lider. Ali, da li smo sigurni da svi u ovoj zemlji žele BiH u EU? Danas je Dodik kod Putina, osmi put u zadnje dvije i pol godine, a prije neki dan znamo kakve je signale iz Sarajeva Erdogan slao prema Europi i onda se opet bh Hrvate okrivljuje da oni opstruiraju pristup EU. Kao da ne želimo pogledati istini u oči i postaviti stvari na svoje mjesto, glasno se zapitao Veleposlanik Del Vechio na kraju svog izlaganja u Orašju. Dijana Prljić stručna suradnica u Fondaciji Konrad Adenauer predstavila je rad Fondacije, te kazala da je podrška BiH u procesu približavanja EU, jedno od težišta rada Fondacije. Budući da su se u posljednjih nekoliko godina bavili prekograničnom suradnjom na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i BiH, zadovoljni su kaže, izborom teme konferencije.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password