Proslavljena obljetnica utemeljenja 4.Gmtbr HVO-a Sinovi Posavine

U vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi prigodnim sadržajima svečano i dostojanstveno je obilježena 23. obljetnica utemeljenja 4. gmbr HVO „Sinovi Posavine“. Proslavu je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija Oružanih snaga BiH, a rođendanu brigade odazvali su se obitelji poginulih, nestalih i umrlih  Sinova Posavine, ratni vojni invalidi, zapovjednici postrojbe, predstavnici Udruga izniklih iz Domovinskoga rata, umirovljeni djelatnici, predstavnici crkve, te civilnih i vojnih struktura i prijatelja postrojbe. Među prisutnima je istaknuto da je obilježavanje obljetnica garancija da će se o povijesnoj ulozi ove i drugih brigada Hrvatskog vijeća obrane nastaviti govoriti i prenositi budućim generacijama. U znak trajnog sjećanja na poginule pripadnike brigade, kraj Spomen obilježja u krugu vojarne u Bukovoj Gredi vijence su položili i svijeće upalili predstavnici OS BiH, bivši zapovjednici brigade, predsjednici Vlade i Skupštine ŽP Marijan Klaić i Joso Marković, ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, načelnici općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac skupa s predsjednicima OV tri posavske općine, zatim predstavnici MUP-a ŽP i generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić. Opijelo za sve poginule i stradale  pripadnike 4.Gardijske brigade izmolio je vojni kapelan fra Marko Oršolić, nakon čega je u kapeli vojarne Sinovi Posavine služena sveta misa zadušnica koju je, uz koncelebraciju nazočnih kapelana i svećenika susjednih župa, predvodio vojni biskup dr. Tomo Vukšić. Nakon svete mise održana je svečana Akademija na kojoj su govorili, u ime domaćina, zapovjednik 3.pješačke bojne 6 pješačke brigade OS BiH, bojnik Anto Klaić, zapovjednik 1 pgp OS BiH brigadir Slaven Galić i ratni zapovjednik 4. Gmtbr HVO Sinovi Posavine brigadni general Mato Bilonjić.

Bojnik Anto Klaić je kazao kako priča o 4. gmb HVO Sinovi Posavine i ne samo njoj treba biti ponavljana zbog budućih naraštaja, da se ne zaboravi i da se sjećanja na nju i ostale postrojbe ostave u naslijeđe onima koji dolaze iza nas. 4. gmbr HVO Sinovi Posavine formalno je ustrojena početkom listopada ratne 1994.g. iako je njen ustroj počeo puno ranije. Dobila je i službeni naziv „Sinovi Posavine“ jer su u njen sastav ušli jedni od najboljih i najiskusnijih pripadnika ratnih postrojbi Zbornog područja Orašje. To su ljudi koji su u jednom iznimno teškom vremenu, pored obrane vlastitih ognjišta bili spremni i po cijenu vlastitog života ostati braniti i obraniti ne samo Bosansku Posavinu već i cijelu BiH. Odmah po ustroju brigada preuzima odgovornost nad jednim od najkritičnijih dijelova raško-šamačke bojišnice, a usporedo s angažiranjem na bojišnici brigada je intenzivno radila na obuci pripadnika te izobrazi zapovjednog kadra. S popunom personala rastu i operativne sposobnosti brigade,a pored sudjelovanju u obrani BP, kao temelja svog postojanja 4. gmb sudjeluje s ostalim brigadama u borbenim operacijama HVO-a a posebno na livanjskoj bojišnici. Do potpisivanja Daytonskog sporazuma ova brigada je zajedno s ostalim brigadama Zbornog područja Orašje branila i obranila ovaj slobodni dio BP. U poratnom periodu nastavila je s profesionalizacijom svojih pripadnika, koji su sudjelovali u pomoći u obnovi domova prognanih i raseljenih kako bi se olakšao povratak na vjekovna ognjišta. 4. gbr je bila garant opstojnosti na ovim prostorima, ne samo u vojnom smislu, nego pridonoseći obnovi u ekonomskom smislu te potpori u kulturnim i sportskim aktivnostima. Istovremeno radom i zalaganjem Sinova Posavine i uz pomoć lokalne zajednice izgrađena je vojarna. 2004.g. 4 gmbr preustrojem Vojske F BiH, nastavlja djelovati kao 3. bojna kombiniranih rodova a od 2007 formiranjem Oružanih snaga BiH kao 3. pješačka bojna u sastavu 6. pješačke brigade. Trenutačno u OS BiH uspješno izvršavaju svoje zadaće onako kako je rađeno i u 4. gbr., temeljitom, odgovorno i kvalitetno nastavljajući tradiciju gardijske brigade, preko 100-inu dočasnika i časnika, od čina narednika do brigadira, koji su bili pripadnici brigade. Bojnik Anto Klaić, zapovjednik 3 pješačke bojne 6. pbr OS BiH na kraju svojeg izlaganja je zahvalio  Vladi ŽP i Ministarstvu branitelja ŽP i Općini Orašje na odličnoj suradnji i potpori ovoj manifestaciji.

Zapovjednik 1 pgp OS BiH brigadir Slaven Galić je istaknuo da se obilježavanjem ovakvih obljetnica čuva identitet i duh ove brigade. –„Obljetnica je mjesto susreta veterana, istinskog prijateljstva i druženja, ali prvenstveno obljetnice su mjesto sjećanja na poginule i umrle pripadnike brigade. Danas smo tu da pričamo o njihovom junačkom srcu i njihovoj žrtvi da njihovim obiteljima odamo poštovanje i stisnemo ruku. Zaborav je najveći oblik nezahvalnosti i nekulture. on vješto uđe u pamćenje, izbriše memoriju i onda vodi čovjeka, narod i zemlju u krivom smjeru. Mi želimo biti zahvalni svojem narodu koji nikada nije zaboravio svoje junake. Prva pješačka gardijska pukovnija organizira ili je suorganizator za preko 80 aktivnosti godišnje, a obljetnica HVO-a i četiriju Gardijskih brigada su prioritet. To je garancija da će se o povijesti ove i drugih brigada nastaviti govoriti i u narednim desetljećima. Ove godine započeli smo proces demilitarizacije eksponata dodijeljenih 1.pgp OS BiH, te izradili replike velikog broja ratnih zastava postrojbi HVO-a. Bili smo nositelji planiranja i organizacije 25.obljetnice HVO-a, svečano obilježene u Mostaru, a koju smo organizirali zajedno sa HNS-om i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Živimo u složenom vremenu i državi, na žalost neki procesi idu vrlo sporo, jer imamo različite poglede na rat u BiH.  Često se istina o HVO-u iskrivljuje, ali smo spremni uhvatiti se u koštac s lažima i neznanjem. Postoji izreka „Za svaki dobar razlog laganja, postoji još bolji razlog da se kaže istina“. Dovoljno smo pametni da prepoznamo istinu i dovoljno hrabri da je promičemo u situacijama kada je to potrebno. Stoga smo i uporni da se na četiri lokacije Mostar, Livno, Kiseljak i Orašje, uspostave muzeji HVO-a gdje će Hrvatska komponenta OS BiH budućim generacijama pričati istinu o HVO-u. Naša pukovnija, postrojba koja unutar OS BiH održava tradiciju HVO-a i Hrvatskog naroda u BiH, bit će ustrajna na tom putu, naglasio je zapovjednik 1 pgp OS BiH brigadir Slaven Galić i zahvalio svim institucijama i pojedincima koji su svojim i materijalno doprinijeli obilježavanju ove svečanosti i pri tom posebno istaknuo zapovjednika 3.bojne Antu Klaića i njegove suradnike kao glavne nositelje organiziranja proslave ove obljetnice.

Ratni zapovjednik 4. Gmtbr HVO Sinovi Posavine brigadni general Mato Bilonjić na početku svojeg obraćanja poseban pozdrav je uputio obiteljima poginulih Sinova Posavine, invalidima, te svim prisutnim u ispunjenoj dvorani vojarne u Bukovoj Gredi. Na 23.obljetnicu od kada je postrojena 4.Gmbr general Bilonjić se prisjetio prvih dana ustroja brigade, te zahvalio svim političarima općine Orašje koji su u to vrijeme davali objekte u najam i pomogli kod građenja vojarne. –„Brigada je bila sastavljena od pripadnika iz osam posavskih općina i kada smo radili grb brigade stavili smo osam munja, jer su svi časno branili hrvatske prostore. Nismo samo branili BiH i Bos. Posavinu, nego i Republiku Hrvatsku. U ofenzivi Osveta 1995.godine nije bio cilj uzeti Orašje i Domaljevac, nego preko njih ući u RH i okružiti Osijek i to se zna iz obavještajnih podataka“, naglasio je gen. Bilonjić i dodao kako su vojnici istodobno s građenjem vojarne gradili i civilno društvo. –„Sa svim gospodarstvenicima, civilnim strukturama, narodom i crkvom, gardijska brigada je bila i lijeva i desna ruka. Osim što smo bili na crtama i pripremali se za odlučujući boj u Osveti, gdje je bilo biti ili ne biti, mi smo gradili puno toga. Imali smo nogometni i odbojkaški klub i svim pripadnicima mogu kazati da mi je bila čast biti taj utemeljitelj i ratni zapovjednik 4.Gmtbr, iako mi se nikad nije ispunila moja želja da se postrojimo i u Derventi, rekao je Bilonjić i uputio poseban pozdrav nepravedno optuženim pripadnicima HVO-a. –„Dajemo vam punu potporu, jer kao svaka istina i vaša će pokazati da će te na kraju biti oslobođeni“, poručio je brigadni general Mato Bilonjić.

Povodom proslave 23.obljetnice brigade stigle su brojne čestitke i brzojavi. U svom dopisu ministrica obrane BiH Marina Pendeš među ostalim je kazala da je danas potrebno zajedništvom dati doprinos izgradnji države koju smo obranili i u čijem smo stvaranju sudjelovali po mjeri svakog njenog stanovnika. –„Pred nama su izazovi integracija u EU i NATO, a pri tome niz reformi koje provodimo i tek trebamo provesti. U svemu tome moramo nastojati zaštititi svakog našeg branitelja, te spriječiti njihovu kriminalizaciju i kriminalizaciju Domovinskog rata“, poručila je ministrica Pendeš. Proslavu 23.rođendana brigade uveličao je Vojni orkestar OS BiH.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password