Proračun općine Orašje za 2020. godinu planiran u iznosu 7.571.830 KM

Jučerašnja 26. sjednica Općinskoga vijeća Orašje započela je brojnim vijećničkim pitanjima u kojim su naglašeni problemi u MZ Orašje, pitanje izbora novog ravnatelja JP Komunalac, stanje javne rasvjete, zatim eksploatacija šljunka i pijeska iz rijeke Save, te isplata šteta od nevremena. Vijećnici su također iznijeli inicijative u cilju sigurnosti prometa na križanju 7. i 8. ulice u Orašju, te popravci pješačke staze u 8. ulici. Načelnik općine Stanko Vincetić u odgovorima na pitanja vijećnika kazao je kako će ubrzo biti izvršeno imenovanje v.d. ravnatelja JP Komunalac, a potom i raspisan natječaj za novog ravnatelja. Po pitanju javne rasvjete, načelnik je istaknuo kako je u tijeku proces nabavke Led rasvjetnih tijela koja bi smanjila potrošnju el. energije u javnoj rasvjeti.
Prihvaćen je Zaključak o usvajanju Izvješća o izvršenju Proračuna Općine Orašje za prvih devet mjeseci ove godine, a nakon poduže rasprave vijećnici su s 15 glasova ZA i 4 suzdržana, usvojili Nacrt općinskog Proračuna za 2020.godinu. Prijedlog je da Proračun u idućoj godini iznosi 7.571.830 KM, a na isti iznos planirani su i rashodi. Proračun je u Nacrtu uvećan za 640.580 KM, u odnosu na prošlogodišnji sa izmjenama i dopunama. Nacrt Proračuna usvojen je kao dobra osnova za izradu prijedloga Proračuna koji bi trebao biti upućen u javnu raspravu, a usvajanje konačne verzije očekuje se krajem prosinca.
Na sjednici je podržan Prijedlog kojim je osam katastarskih čestica utvrđeno kao javni interes. Njime Općina može pristupiti nepotpunom izvlaštenju zemljišta u svrhu izgradnje niskonaponske zračne mreže u katastarskim općinama Donja Mahala, Kostrč, Matići, Oštra Luka i Vidovice. Korisnik izvlaštenja je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar – Distribucijsko područje Sjever, a izgradnjom niskonaponske zračne mreže stvorit će se potrošačima u navedenim katastarskim općinama kvalitetnije napajanje električnom mrežom. U završnom dijelu sjednice usvojeno je Izvješće o radu Doma zdravlja Orašje za 2018. godinu, a Odlukom Općinskog vijeća, JU Dom zdravlja Orašje, oslobođena je plaćanja komunalne naknade za izgradnju novog objekta Doma zdravlja. Radi se o objektu koji će biti od općeg značaja i koji će imati značajnu ulogu u zdravstvenoj zaštiti za sve stanovnike općine Orašje. Na početku sjednice vijećnici su minutom šutnje odali počast žrtvama zemljotresa u Albaniji.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password