Promocija zbirke pjesama “Tišina raspadanja” Jose Živkovića Soje

Promocijom zbirke pjesama „Tišina raspadanja“ Jose Živkovića Soje sinoć je završeno obilježavanje Dana Općine Orašje. Prekrasno ugođenu večer  u dvorani hotela Navis otvorio je, u ime Općine Orašje, Mario Oršolić, ravnatelj Centra za kulturu Orašje, a više od stotinu zaljubljenika u Sojinu poeziju, došlo je pozdraviti njegov novi poetski uradak. Večer je bila ispunjena profinjenom poezijom autora u izvedbi vrhunskog glumca Vjekoslava Jankovića i notama zbora Adoro, koji su premijerno izveli Sojinu pjesmu „Čekati dugu“ koju je uglazbila prof. Marija Nedić. Na valovima poezije plovio je  brod prepun putnika od kojih su neki u Orašje stigli iz Njemačke i Engleske, iz Dubrovnika, Zagreba, Tuzle, Vinkovaca, Vukovara i Osijeka. Sojinu zbirku pjesama predstavili su recezenti prof. dr.Ružica Pšihistal sa Sveučilišta iz Osijeka i prof.dr. Antun Lučić sa Sveučilišta u Mostaru, kao i sam autor.

„Joso progovara o svijetu u sebi a potom i o svijetu izvan sebe. Pjesme ne zatvaraju horizont nadi iako su obojene pesimističnim, gotovo apokaliptičnim tonovima. Upitnik koji stoji u središtu knjige i koji mi moramo nadopuniti svojim vlastitim odgovorom, što je sa tim ozonskim slojem ljudskosti u nama i oko nas“, istaknula je uz ostalo prof. Pšihistal. Analizirajući Sojine stihove prof. Lučić je istaknuo kako je nutarnje biće Jose Živkovića samozatajno kao bijeli lovac koji ispod bijeloga ogrtača magijskim jezikom razabire što se zbiva u okruženju. Svaka riječ se nalazi tamo gdje joj je pravo mjesto, istaknuo je prof. Lučić.

Živković je do sada objavio zbirke pjesama: Koraci u sjeni, Čekati dugu, Gorka čaša, Nenaviklost duše i Tišina raspadanja.  Nastupao je na brojnim susretima književnika i pjesnika. Njegove su pjesme zastupljene u mnogim zbirkama u Europi i u svijetu.Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, danski, talijanski, ruski, arapski i turski jezik. Više puta je nagrađivan i član je  Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva pisaca Bosne i Hercegovine te Društva novinara BiH. Bavi se i slikarstvom te iza sebe ima nekoliko samostalnih i zajedničkih izložbi, a da je Soja svestrana osoba potvrđuje članstvo u brojnim klubovima, moto klubu, konjičkom, društva planinara i član je europskih vinskih vitezova.

„Pišem kada imam inspiraciju. Ponovo se nakupilo novih pjesama pa uskoro vjerujem ponovo ću tiskati novu zbirku. Živim život možda malo senzibilnije nego drugi, a kada me nešto dotakne više u svakodnevici ja to zapišem. Mene uvijek najviše dotiče stvaran život, ljudi koji me okružuju, pojave koje se događaju, rađanje, ljubav, život i smrt, to su vječite teme svih književnika i pjesnika jer ništa se ne može opisati bolje nego što sam život isplete. Što se tiče moje vezanosti za rodni kraj mislim da je naš kraj prekrasan pa treba samo malo dalje otputovati da bi vidjeli u kojem mi bogatstvu i kojem okruženju živimo. Uvijek ću putovati i iznova vraćati svome kraju. Uvijek na povratku kažem, kažem hvala ti Bože što sam ovdje rođen u Posavini, u svojem selu, našoj BiH“. kazao je Živković.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password