Proglašeno stanje elementarne nepogode u općini Orašje, olujno nevrijeme nanijelo velike štete

  • Proglašeno stanje elementarne nepogode u općini Orašje, olujno nevrijeme nanijelo velike štete
  • Proglašeno stanje elementarne nepogode u općini Orašje, olujno nevrijeme nanijelo velike štete
  • Proglašeno stanje elementarne nepogode u općini Orašje, olujno nevrijeme nanijelo velike štete

Jako olujno nevrijeme, kakvo ovdašnji mještani ne pamte, praćeno vjetrom, obilnom kišom i ledom, zahvatilo je jučer poslijepodne područje Posavine. Od siline vjetra na području općine Orašje oštećeni su javni, privatni i gospodarski objekti, plastenici, poljoprivredni usjevi, automobili.  Porušena su i mnogobrojna stabla koja su privremeno blokirala promet na pojedinim dionicama, što je brzom intervencijom dežurnih službi sanirano odmah nakon oluje. Uslijed nevremena došlo je i do nestanka struje na području općine Orašje, koja je nakon dva sata ponovno priključena, ali su zbog kvara na dalekovodu pojedini dijelovi općine Orašje još uvijek bez električne energije. Bez struje su i dalje potrošači u Vidovicama, Kopanicama, Jenjiću i dijelu Draganovaca, dok je uspostavljena opskrba potrošačima u ostalim mjesnim zajednicama. Štete su pričinjene na području cijele općine Orašje, ali najviše na istočnom dijelu, a koliki su razmjeri znat će se nakon što se izvrši uvid na čitavom terenu.

Posljedice jučerašnjeg nevremena pretrpio je i Školski centar fra Martina Nedića Orašje. Vjetar je dignuo veliki dio krovne konstrukcije, a kako bi spriječili veće štete u unutrašnjosti objekta, djelatnici škole su do ponoći iznosili opremu iz oštećenih prostorija u koje je prodrla i voda. Ravnateljica škole Dijana Pejić kaže kako je šteta velika, te da će konkretni detalji biti poznati nakon utvrđene procjene. Nakon toga će se ići prema Vladi ŽP s hitnim zahtjevom za sanacijom nastale štete. U međuvremenu se radi na raščišćavanju škole i prostora oko škole.

Članovi općinskog Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća Orašje, po nalogu načelnika, krenuli su u obilazak područja općine Orašje s ciljem utvrđivanja stanja nakon olujnog nevremena. Načelnik Stanko Vincetić donio je odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode, a na sastanku s pomoćnicima razgovarao je o šteti u mjesnim zajednicama koju su neki predsjednici već prijavili, te o nadolazećim obvezama za otklanjanje nastalih šteta. Dogovoreno je da će biti formirana stručna povjerenstva koja će popisati nastalu štetu po mjesnim zajednicama, ali da zasada nema potrebe za aktivacijom općinskog Stožera civilne zašite. Nakon što Povjerenstva obiđu sve mjesne zajednice podnijet će izvješće općinskom načelniku na daljnje postupanje.

fotografije: Orašje fotografije i Općina Orašje

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password