spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPreporuke za poduzimanje preventivnih mjera zbog mogućih požara na otvorenom

Preporuke za poduzimanje preventivnih mjera zbog mogućih požara na otvorenom

Federalna uprava civilne zaštite dostavila je preporuke, kojim se nositeljima zaštite i spašavanja preporučuje da intenziviraju odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja, u cilju smanjenja i ublažavanja rizika na svojem području. Tijekom proljeća prilikom radova na poljoprivrednim površinama moguće je izbijanje požara uslijed paljenja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja što izaziva pojavu požara. U ljetnom periodu moguća je pojava suše što može prouzrokovati nedostatak pitke vode za stanovništvo, odnosno za normalan razvoj poljoprivrednih kultura. U zadnjih nekoliko godina na našem području učestala su jaka olujna nevremena praćena snažnim vjetrom i tučom/gradom.


U cilju zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od pojave i posljedica štetnih djelovanja prirode, kao i nepažnje odnosno neodgovornog djelovanja ljudskog čimbenika u prirodi i oko nje, nadležnim tijelima civilne zaštite grada/općina Županijska uprava civilne zaštite uz preporuke koje će sama provoditi u svojoj nadležnosti upozorava građane o zabrani loženja vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodovoda, dalekovoda i sl., a posebno upozoravaju građane koji su koristili upotrebu vatre na otvorenom prostoru da su dužni mjesto spaljivanja nadzirati i ostatke potpuno ugasiti, te da je zabranjeno spaljivanje korova za vrijeme vjetra i noću.
Ukoliko se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika koji organizirano sprovede spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini isti su dužni obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu na broj 123 ili policiju na broj 122 , kao i u slučaju nekontroliranog širenja vatre.
U slučaju nepridržavanja propisanih mjera prilikom spaljivanja i korištenja vatre na otvorenom prostoru, u slučaju nastanka veće materijalne štete ili opasnosti po ljudske živote da prema istim će biti provedene sankcije u skladu s Kaznenim zakonom Federacije BIH, ističe uz ostalo u priopćenju za javnost ravnatelj Županijske uprave civilne zaštite Ilija Jezidžić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više