Preminula glumačka ikona Ivo Gregurević

Tužna vijest potresla je sinoć orašku Posavinu. U Zagrebu je u 67 godini života iznenada preminuo velikan hrvatskog glumišta Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, miljenik publike i kritike. Gregurević je rođen u Donjoj Mahali 7. listopada 1952. godine. Iako je poticao iz skromne obitelji zemljoradnika Marka i domaćice Jele, talentirani Ivo još kao dječak bio je zanesen idejom da će postati veliki glumac. U svojoj iznimno plodnoj glumačkoj karijeri nastupao je u više od 90 filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava. Prvu značajniju ulogu je imao 1977. godine u filmu ”Ne naginji se van” u kojem je odigrao glavnu ulogu provincijalca zaposlenog u Njemačkoj. Iako ga je život odveo na brojne crvene tepihe, Ivo je u srcu ostao vjeran svojem Orašju, gdje je 1995. godine pokrenuo festival „Dani hrvatskog filma“, čime je stvorio poznati filmski i kulturni brend Županije Posavske koji je prošle godine doživio svoje 23 izdanje. Uz brojne kolege i kritičare, njegov rad podržavali su i najviši dužnosnici Hrvatske i BiH, što su potvrdili svojim dolascima i pokroviteljstvom predstavnici Hrvatske Vlade i Predsjedništva BiH.

Među brojnim priznanjima za njegov rad ističu se nagrada Vladimir Nazor, niz Zlatnih arena za glavne i sporedne muške uloge, te dvije nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Odjeci njegova rada trajat će još mnogo, mnogo duže. Na vijest o smrti svog kolege Ive Gregurevića,  Perica Martinović, prošlogodišnja dobitnica Zlatnog dukata na festivalu u Orašju, kazala je, -„Dala bih sve zlatne dukate ovog svijeta samo da se vrati. Bez sumnje je glumac kojeg ćemo se zauvijek sjećati i koji će nam zauvijek nedostajati“ -rekla je Perica Martinović,  predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Vijest o smrti Ive Gregurevića iznenadila je, ne samo njegove kolege u Hrvatskoj, nego i u regiji i svi su suglasni da je jedan od najvećih glumaca hrvatske kinematografije.

Volio je Ivo svoj rodni kraj, svoj narod, svoju Posavinu i rijeku Savu i njima će se vratiti. Neslužbeno doznajemo kako će Ivo biti sahranjen u rodnoj Donjoj Mahali, a datum i vrijeme naknadno će biti poznati. Od jutros se Ivini prijatelji i mještani spontano okupljaju ispred njegove rodne kuće u D.Mahali, pale svijeće i odaju posljednju počast ovom velikom čovjeku i domoljubu.

“Umro je najveći promotor Orašja i Bosanske Posavine, utemeljitelj Dana hrvatskog filma, po kojem je ovo područje od 1995. godine postalo poznato u cijeloj regiji. Za Općinu Orašje ovo je veliki gubitak” izjavio je načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password