spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPredsjednik RH odlikovao 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a, na obljetnici izaslanstva Vlade i...

Predsjednik RH odlikovao 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a, na obljetnici izaslanstva Vlade i Udruga iz DR-a ŽP

U Bosanskom i Slavonskom Brodu upriličeni su sadržaji u povodu obilježavanja 32 obljetnice od osnutka 101. bosansko-brodske brigade HVO. Na Gradskom groblju u Bosanskom Brodu kod Središnjeg križa vijence su položili i zapalili svijeće brojna izaslanstva među kojima su bili predstavnici ministarstva branitelja u Vladi ŽP: ministar branitelja Ilija Mišković i tajnik ministarstva Drago Kopić, te predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata koje djeluju sa područja Županije Posavske među kojima su bili Marijan Arlović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Županije Posavske, Marko Ivanović, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata Županije Posavske i Mario Baotić, predsjednik Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskome ratu Županije Posavske. Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje služena je u crkvi Svetog Ilije Proroka u Bosanskom Brodu.

Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Zorana Milanovića, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković sudjelovao je u Slavonskom Brodu na obilježavanju 32. obljetnice osnivanja 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Tim povodom, predsjednik Milanović odlikovao je 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Odlikovanje Predsjednika Republike uručio je predstavnicima brigade posebni savjetnik Mareković na svečanosti održanoj u nedjelju u Slavonskom Brodu. U ime brigade odlikovanje su preuzeli predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane Ivo Đogaš i tajnik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane Luka Garić.

Uoči svečanosti, izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod  Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu. Uz posebnog savjetnika Predsjednika u izaslanstvu pri polaganju vijenca Predsjednika Republike bili su umirovljeni general-bojnik Ljubo Ćesić i umirovljeni general Ivan Kapular.

Postrojba je utemeljena 3. ožujka 1992.  kao 1. bosansko-brodska brigada, a u svibnju 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a. Osnovana je na području Bosanske Posavine i branila je Bosanski Brod i okolicu od napada vojske bosanskih Srba. 101. bosansko-brodska brigada HVO-a borila se na jednom od najtežih bojišta u BiH, o čemu svjedoči i broj poginulih i ranjenih. Od 4955 pripadnika brigade, poginulo ih je 436, a ranjeno više od 1400.

Izvori: Vlada Županije Posavske/ Ured predsjednika RH Zorana Milanovića

spot_img

najnoviji članci

istražiti više