Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila općinu Orašje

Predsjednica Republike Hrvatske  Kolinda Grabar-Kitarović danas je u sklopu boravka u BiH posjetila Županiju Posavsku. U sjedištu izvršne vlasti ŽP u Orašju, predsjednicu je dočekao premijer Vlade ŽP Marijan Klaić, nakon čega je održala radni sastanak sa županijskim i općinskim dužnosnicima i javnim osobama s područja ŽP. U gotovo jednosatnim razgovorima domaćini su upoznali predsjednicu sa svim aktualnim projektima u ŽP, te naglasili  kakva su njihova očekivanja pomoći iz RH kako bi se kvaliteta življenja na području Posavine podigla na viši nivo.

“Treba puno više uložiti u ovu županiju, prije svega u poljoprivrednu proizvodnju kako ne bi bila samo primarna, nego i prerađivačka. Potrebno je uložiti sredstva u daljnji razvoj gospodarstva, medicinske skrbi, u školstvo i sve one preduvjete, neophodne da bi nam ljudi ostajali u ovim našim krajevima. Na žalost i u ovoj županiji bilježi se odlazak stanovnika, kao i u svim dijelovima BiH, ali i RH i naša je dužnost kao državnika stvarati uvjete za ostanak i opstojnost ljudi, te da bi se vraćali, a za to je potrebno stvoriti uvjete za zapošljavanje, socijalnu skrb o djeci i pozitivniju i optimističniju društvenu klimu”, istaknula je predsjednica Grabar -Kitarović.

„Vidjeli smo kroz govor predsjednice RH na Večernjekovom pečatu da je veliki prijatelj BiH, osobito nas u Posavini,  te da će svoju poziciju koristiti i naći modele kako bi pomogla Županiji Posavskoj u razvoju, te usporavanju, ako je moguće i zaustavljanju iseljavanja, kroz gospodarsko uvezivanje Posavine i Slavonije, koje stoljećima već surađuju”, kazao je Marijan Klaić predsjednik Vlade ŽP.

Svoj prvi posjet prostorima općine Orašje predsjednica Grabar- Kitarović nastavila je posjetom Županijskoj bolnici u Orašju, koju Vlada RH godinama nesebično pomaže kroz različite projekte. Ne iznenađuje posjet predsjednice toj zdravstvenoj ustanovi, koja život znači za građane ŽP, jer treba naglasiti da su bolnici u Orašju puno bliže bolnice koje se nalaze u susjedstvu u RH, od onih udaljenijih  u Mostaru i Tuzli, a upućivanje pacijenata s područja ŽP u RH odvija se bez ikakvih smetnji. Boravak u Posavini Kolinda Grabar -Kitarović završila je posjetom duhovnom središtu ŽP, Franjevačkom samostanu u Tolisi, pod čijim krovom se nalazi i muzej „Vrata Bosne“. Predsjednicu Grabar- Kitarović srdačno su dočekali Toliški fratri na čelu s gvardijanom fra Mariom Jurićem i upoznali je s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom koju su vrijedni franjevci Posavine pohranili u ovom nacionalnom spomeniku.

U prepoznatljivom posavskom običaju domaćini su visoku gošću darivali proizvodima s posavskog podneblja, na čemu je predsjednica izrazila veliku zahvalnost.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password