Predavanja o mentalnom zdravlju žena i nasilju nad ženama

Udruga žena „Posavski cvijet“ Orašje iza sebe ima još jedan uspješan sadržaj, a riječ je o sinoć održanom predavanju na temu zaštita mentalnog zdravlja žena. Najava događaja pobudila je veliko zanimanje građana, koji su u izlaganju ali i odgovorima na postavljena pitanja čuli dosta korisnih informacija i savjeta kada je ova oblast u pitanju. Predavanje su održali dr Biljana Marković, specijalistica psihijatrije u ŽB Orašje i Edin Tahirović,  diplomirani socijalni pedagog, defektolog i specijalizant kliničke psihologije. Žene su iskazale zanimanje za individualne i grupne terapije, što je u suštini i bio cilj ovoga predavanja  „Zdrava žena je zdravo društvo“, osnovna je poruka s ovoga predavanja, kojega je pratilo više od 30-ak žena, a interes za temu iskazala je i muška populacija.

„Cilj je bio upoznati žene s mentalnim zdravljem i metodama očuvanja zdravlja, približiti im psihičke poremećaje u razvoju žene, a koji nas razlikuju od muškaraca, i početi priču o radu na sebi, da jednostavno žene više vode računa o sebi i svome zdravlju. Dolaskom na predavanje u velikom broju i iskazanim interesom za ovu temu žene su pokazale spremnost posvetiti se brizi o svojem zdravlju“, poručila je dr Marković.

„Ovo je početak ovakve aktivnosti u našem gradu, a prvim predavanjem pokazali smo da smo na dobrom putu. Na vrlo jednostavan način progovorili smo  o ovoj kompliciranoj temi, i raduje nas što javnost prepoznaje trud i podržava nas u našem radu“, kazale su lokalne koordinatorice projekta Eldina Kukuljević i Mandica Živković. Zadovoljstvo predavanjem., ali i cijelim projektom izrazila je i Sanja Ćorhasanović, jedna od žena koja je zahvaljujući potpori TPO Fondacije Sarajevo i Norveške Ambasade u Sarajevu dobila priliku baviti se onim što voli i zna, a to je tetoviranje čime je, kaže, ostvarila svoj životni cilj. Za predavanje Sanja kaže kako je bilo vrlo interesantno, efektivno i opuštajuće, na kojem je saznala nove stvari, što ju je zaintrigiralo istražiti i neke nove stvari o ženama i temama o kojima je bilo riječi na predavanju.  .

Mirovni aktivizam iz projekta „Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici“, kao i sam projekt, koji je trajao godinu dana u tri posavske općine, Udruga žena „Posavski cvijet“ Orašje završava današnjim  predavanjem  „Nasilje nad ženama“. O ovom sve aktualnijem problemu današnjice govorit će gošće iz sigurne kuće „Lara“ iz Bijeljine, koje zlostavljanim ženama pružaju utočite i sigurnost nakon što se odluče suprotstaviti nasilnicima. Predavanje je otvorenog karaktera, za sve zainteresirane građane, a održat će se u Derbyu s početkom u 16 sati.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password