spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPred više tisuća vjernika u Tolisi proslavljen patron župe UBDM

Pred više tisuća vjernika u Tolisi proslavljen patron župe UBDM

U Marijanskom svetištu u Tolisi, pod velebnim tornjevima crkve koji su „osakaćeni“ u nedavnoj oluji,  na proslavu patrona župe Uznesenja Blažene Djevice Marije okupilo se više od 8.000 vjernika posavskog kraja. Kip Gospe u svečanoj procesiji nosili su na ramenima četvorica muškaraca odjeveni u narodne nošnje, a ispred kipa s ponosom je koračalo stotinjak žena, mladih i starih, u prekrasnim posavskim nošnjama, koje posebno za ovu prigodu iznose iz starih sanduka.

Među tisućama vjernika, u Tolisu je pohrlio veliki broj posavljaka sa prostora Županije Posavske, od koji je  246 hodočasnika iz župa Domaljevac (133) Oštra Luka-Bok (53), Grebnice (33), Donja Tramošnica (21) i župe Sv. Martina Bošnjaci 6 hodočasnika koji su, kažu pješačili iz svojih župa na čast i slavu Blažene majke Marije.

Iako posavski kraj pritišću razni problemi, od prirodnih katastrofa, do iseljavanja stanovništva, proslava Gospojina je i ove godine, kao i svih prethodnih, pokazala kako se ovdje još uvijek diše punim plućima i svi se uvijek s punim srcem vraćaju i dolaze u krilo Majci Božjoj, moleći i tražeći utjehu, mir i Božji blagoslov.

Svečano misno slavlje na platou ispred samostanske crkve, predvodio je sin ovoga kraja, svećenik iz Ugljare, fra Zvonko Benković, uz koncelebraciju 30-ak svećenika iz susjednih posavskih župa. Fra Zvonko je okupljenim vjernicima uputio dosta poticajnih poruka ohrabrenja i slikovito im približio Blaženu Djevicu Mariju i njezin život.

Obratio se okupljenima i glasno zapitao, -„Jesmo li spremni živjeti živote, a ne živjeti svoje užitke. Upravo nam Marija i u današnjem evanđelju govori kako je izašla iz svoga užitka i krenula na daleko i neizvjesno putovanje, kako bi posluživala svojoj starijoj rođakinji. Koliko je nas spremno u ovom današnjem vremenu, „kada sam bitan samo ja i moj veliki ego“, služiti i doći pokucati na vrata, prvo ocu i materi, majkama koje su često „zarobljene“ u velike kuće, a imaju sve osim razgovora, ljubavi i očiju koje su rodile, a koje im ne uzvraćaju ljubav!!, kazao je uz ostalo u nadahnutoj propovijedi fra Zvonko Benković.

Proslavi blagdana Velike Gospe, patrona Župe Tolisa, prethodile su vjerske pobožnosti, ispovijedi i mise trodnevnice, a priprava vjernika je započela tradicionalnim Hodočašćem sa Gospinim kipom kroz pet sela župe Tolisa, najmasovnijim u svih 12 godina, u kojem je ove godine sudjelovalo više od 3.000 vjernika. Proslava blagdana Velike Gospe u Tolisi, tradicionalno je završila polusatnim veselim razigranim kolom na platou ispred samostana, uz šargiju i violinu, čiji zvuci su probudili osjećaje doma i domoljublja u svima koji su sudjelovali u svečanom misnom slavlju. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više