Poziv za sudjelovanje u projektu “Partnerstvo za upošljavanje u Posavini”

Dati doprinos u rješavanju velikoga problema neuposlenosti, a također i sprječavanju odlaska mladih i generalno građana BiH, glavni su ciljevi projekta „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini“, koji je pokrenut u lipnju ove godine. Udruženje za razvoj Nerda, koje na području Sjeveroistočne Bosne ( uključujući i Orašje) djeluje već više od 10 godina i koje iza sebe ima niz uspješnih projekata financiranih od strane Europske unije,  krenulo je u ovu poslovnu priču skupa s partnerima u Posavini – Službom za upošljavanje, Općinom Orašje, Srednjom strukovnom školom Orašje i tvrtkama Nexus, Prima Vip i Skele commerce Orašje. Amra Jaganjac, projekt menadžerica Nerde kazala je, gostujući u programu Radiopostaje Orašje, kako ovim projektom pokušavaju animirati neuposlene osobe s područja Posavine da prepoznaju dobru prigodu u dugoročnom  rješavanju svog radnopravnog statusa. Naglasila je kako je 12. rujna otvoren jednomjesečni javni poziv za stručno osposobljavanje za CNC operatere, stolare i mesare, za koje su zanimanja iskazali navedne tvrtke i ugovorm se obvezali na upošljavanje nove radne snage ovih profila.

Marinko Topić, voditelj Odjela za  opće i pravne poslove Službe za upošljavanje ŽP kaže kako u ovom projektu vide dobru priliku za mnoge neuposlene, jer su prema posljednjim podacima od 31. kolovoza 2017.g. na evidencijama Službe za upošljavanje  ŽP  bile 4 842 osobe, od čega 1 213 sa srednjom stručnom spremom, koji su i ciljna skupina.

Boris Jurić, projekt koordinator u uredu Nerde u Orašju kaže kako je predviđeno obučavanje 40 neuposlenih osoba iz ŽP. Potrebno je 30 mesara, 5 CNC operatera i 5 stolara koji bi dobili stalni posao u jednoj od tvrtki partnera, koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Orašju. Ovo je stručno osposobljavanje koje će za CNC operatere trajati 4, a za mesare i stolare 3 mjeseca.

Marko Damjanović, direktor tvrtke Nexus kaže kako su u Orašju svoju poslovnu priču započeli prije dvije godine, a bave se izradom alata i naprava koji se koriste u proizvodnji automobila za krajnje kupce, poznate brendove – BMW,  Mercedes, VW. Firma je dio šire grupacije koja zapošljava više od 1 000 osoba diljem svijeta, a u Orašju za sada ima 5 uposlenih. Cilj je srednjoročno razvoj tvrtke u Orašju s 25 uposlenih. Pozdravio je ovaj projekt, čiji je jedan od partnera, posebice u dijelu edukacije neophodnog kadra.

Projekt „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini“ prepoznat je kao kvalitetno napisan projektni prijedlog i u konkurenciji više od 150 aplikacija odabran je među 15 u BiH čiju će provedbu financirati Europska unija.  Prilikom. pripreme projektne ideje kontaktirani su poslodavci u ŽP koji su iskazali svoje potrebe i interes za radnom snagom, nakon čega se pristupilo raspisivanju javnog poziva za stručno osposobljavanje radnika, kojima će partneri u projektu, dati priliku za dogoročni posao. Projekt je počeo 19. lipnja o.g., potpisivanjem ugovora s EU odn. Međunarodnom organizacijom rada, koja je posrednik između EU i Nerde. Postupak prijave na biroe je jednostavan, zainteresirane žene i muškarci iz sve tri općine u ŽP, trebaju popuniti jedan prijemni obrazac, s tim da se za zanimanje mesar mogu prijaviti osobe s osnovnom, a za stolare i CNC operatere sa srednjom stručnom spremom. Svi troškovi edukacije pokriveni su iz sredstava projekta, što znači da će osobe koje budu išle na stručno osposobljavanje imati naknade za topli obrok i prijevoz, bit će plaćeni i troškovi liječničkog uvjerenja a imat će i osiguranje od ozljeda na radu prilikom praktičnog osposobljavanja. Vrijednost  projekta je nešto veća od 170 000 eura,  od čega 90 posto financira EU, odn. oko 150 000 eura su grant bespovratna sredstva EU. Obveza je utrošiti ta sredstva i veliki dio namijenjen je nabavci opreme za Srednju strukovnu školu Orašje. Jedan dio već je isporučen, kako bi se što kvalitetnije izvodila obuka. Riječ je o najsuvremenijoj opremi, a nabavit će se i CNC stroj, s tim da će po okončanju obuke oprema ostati u vlasništvu škole. Uz CNC operatere i obuka za stolare i mesare također će se obavljati u Srednjoj strukovnoj školi.

Kako bi približili poziv zainteresiranim osobama, Nerda i partneri će u ponedjeljak 2. listopada održati Info dan u Orašju, a početkom 11. mj. plan je i početi stručno osposobljavanje za sva tri zanimanja. Taj dio projekta trebao bi okončati do 2. mj. iduće godine, nakon ćega će se izvršiti odabir najuspješnijih polaznika, koji bi radni odnos mogli zasnovati već u trećem mjesecu 2018.g. „Osobe koje završe edukaciju dobit će uvjerenje o stručnom osposobljavanju i zajamčeno radno mjesto i trenutačno ne postoji atraktivnija ponuda na tržištu rada u Posavini od ove koja se nudi“, naglasila je projekt menadžerica Nerde Amra Jaganjac.

Općina Orašje je u ovoj priči od samog početka i nije samo partner nego osigurava i sufinanciranje projekta, izdvajanjem sredstava iz svog proračuna i angažmanom jednog od svojih uposlenika, pri čemu daje svoj doprinos u njegovoj realizaciji, što je slučaj i sa Službom za upošljavanje ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password