Potpisani ugovori u okviru Programa za oporavak od poplava sa 10 korisnika iz općine Orašje

Kao dio potpore područjima pogođenim poplavama 2014.godine, okončan je odabir korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava-stambeno zbrinjavanje. Riječ je o Programu vrijednom 15 milijuna eura, koji je započeo prošle godine. Program  financira Europska unija u suradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom RS, UNDP u BiH partnerskim općinama i gradovima. Javni poziv bio je raspisan u listopadu i trajao je 30 dana. Pomoć će dobiti 227 kućanstava u BiH, od koji 12 na području općine Orašje, dva u općini Domaljevac Šamac i tri u općini Odžak.

Na području općine Orašje pristiglo je 128 prijava, a nakon izvršene selekcije, 55 odabranih korisnika steklo je pravo na obnovu stambenih objekata, od kojih je  15 steklo pravo na izgradnju novog stambenog objekta.  –„Od navedenih 55 korisnika svi su imali priliku da još budu dodatno  ekonomski osnaženi kroz određene programe iz poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja. Nakon što je izvršena selekcija i obilazak, deset korisnika je steklo pravo da ostvare dodatne pakete iz oblasti poljoprivrede i s njima smo potpisali ugovore“, kazao je   Pero Baotić, pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje.

Šest korisnika ostvarilo je pravo na plastenik od 100 metara četvornih sa sredstvima za navodnjavanje i prskalicom za zaštitu. U paketu je i sadni materijal povrtlarskih kultura ( po 150 sadnica rajčice i paprike, 1 kg špinata i sve drugo što prati plasteničku proizvodnju kroz prehranu i zaštitu). Dva su ostvarili pravo na sjemenski kukuruz sa sredstvima za gnojidbu i zaštitu, jednom korisniku je pripala pumpa za navodnjavanje, a jednom motokultivator.

Prema riječima donatora, isporuka svih navedenih sredstava i repromaterijala trebala bi završiti do kraja ožujka 2019. godine, a početkom iduće godine bit će potpisana još dva ugovora o zapošljavanju dva odabrana korisnika. -„Moram istaknuti da su donatori putem ovog programa inzistirali da dostavimo još deset imena onih koji su pretrpjeli štete u poplavama i gdje je šteta i danas vidljiva.  Uz određenu popratnu dokumentaciju mi ćemo prijaviti korisnike, a predstavnici komisije posjetit će potencijalne korisnike i utvrditi ispunjavaju li uvjete“, kazao je Pero Baotić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password