spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPotpisani ugovori s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja o sufinanciranju projekata u Županiji...

Potpisani ugovori s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja o sufinanciranju projekata u Županiji Posavskoj

U cilju realizacije projekata koji se financiraju proračunskim sredstvima Federacije BiH u okvira transfera drugim razinama vlasti, danas je u prostorijama Vlade Županije Posavska upriličeno potpisivanje ugovora s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja o sufinanciranju projekata u ŽP. Uz domaćina predsjednika Vlade ŽP Đuru Topića, ugovore su potpisali federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP Ana Andrić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, načelnica Općine Odžak Nada Ćulap, načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić,  ravnatelj Županijske uprave civilne zaštite Ilija Jezidžić i gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić, a nazočili su i  suradnici federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Za realizaciju projekata na prostoru Županije Posavske potpisano je 15 ugovora, sukladno provedenim javnim pozivima, u ukupnom iznosu od 1.350.000 KM. Potpisana su dva ugovora za zaštitu nacionalnih spomenika u iznosu od 140.000 KM, od toga 50.000 KM za projekt Franjevačkog samostana Tolisa „Izrada projektno-tehničke dokumentacije, rekonstrukcija i obnova zvonika crkve UBDM, a 90.000 KM za projekt Općine Odžak „Rekonstrukcija i revitalizacija Male vijećnice“.

Ugovori za prevenciju i sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, potpisani su u iznosu 610.000 KM za projekte: Grad Orašje (Za rekonstrukciju cestovne infrastrukture 250.000 KM i za rekonstrukciju cesta u MZ Vidovice 50.000 KM. Općina Domaljevac-Šamac (Za uređenje kanalske mreže 140.000 KM), a Općina Odžak (Za rekonstrukciju ulice u naselju Vojskova 90.000 KM i sanaciju dijela asfaltnog kolovoza na relaciji Donja Dubica-Zorice 80.000 KM.

Ugovori za utopljavanja zgrada radi uštede energije potpisani su u iznosu 600.000 KM za projekte: Grad Orašje (Utopljavanje zgrade Doma kulture u Tolisi 24.500 KM i zgrade dječjeg vrtića “Pčelica” Orašje 39.500 KM. Županijska uprava civilne zaštite (Za utopljavanje zgrade vatrogasnog doma u Odžaku 70.000). Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP potpisalo je ugovore (Za provođenje mjera energijske učinkovitosti na objektu velike sportske dvorane Srednje škole Pere Zečevića Odžak I faza 100.000 KM i na objektu Srednje strukovne škole Orašje 100.000 KM). Vlada Županije Posavske (Za zamjenu krova na zgradi Općinskog suda u Orašju 90.000 KM i na zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju 90.000 KM), te Općina Odžak (Za utopljavanje objekta Doma zdravlja Odžak III faza 86.000 KM.

U izjavi za medije federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić je čestitao svim aplikantima i zaželio da čim prije budu u poziciji pokrenuti aktivnosti na realizaciji ovih projekata, praktično od raspisivanja natječaja, pa u konačnici do zaključenja ugovora i realizaciji radova. –„Ove godine u proračunu Federacije BiH za realizaciju navedenih projekata osigurana su veća sredstva nego što je to bilo u prethodnom periodu, tako da je ukupan broj projekata, a i ukupna vrijednost po pojedinačnom projektu, nešto veća u odnosu na raniji period. Kad je u pitanju Županija Posavska danas su potpisani ugovori za 15 projekata sveukupne vrijednosti oko 1,3 milijuna KM“, naglasio je ministar Nedić.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je izrazio zadovoljstvo da su potpisivanjem ugovora dobili mogućnost za realizaciju 15 projekata da na području Županije Posavske, koji će biti financirani sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja. –„Među njima su i dva projekta energetske učinkovitosti na zgradi Općinskog suda u Orašju i zgradi Vlade u Orašju koji su zbog stanja krova i općenito zbog potrebe za saniranjem, odnosno postizanjem energetske efikasnosti.  Vjerujem da ćemo sredstvima federalnog ministarstva i sredstvima Vlade ŽP, to uspješno napraviti već ove godine. Nadam se da ćemo intervenirati na jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi na području naše županije, zatim na dječjem vrtiću, te velikom broju projekata cestovne infrastrukture, kanalske mreže na području općine Domaljevac-Šamac. Na neki način je već započeta sanacija tornjeva na crkvi u Tolisi koji su dobili sredstva za izradu projektne dokumentacije za saniranje zvonika crkve koji su stradali prošle godine u olujnom nevremenu“, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

Načelnik Stjepan Piljić je izrazio zadovoljstvo nakon što je potpisao ugovor vrijedan 140.000 KM kojim su odobrena sredstva za projekt uređenja kanalske mreže na području općine Domaljevac-Šamac. –„Tim projektom rješavamo velike probleme koje imamo s kanalima koji nisu uređeni i nastojimo urbanizirati naše područje. Uradit će se zacjevljenje dva preostala krajnja dijela kanala Jadrice, kanal uz groblje u Domaljevcu, te kanal u poduzetničkoj zoni. To su dosta zahtjevni projekti koje, kao mala općina, ne možemo samostalno realizirati, stoga se zahvaljujemo Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i ministru Željku Nediću i nadamo se ovako uspješnoj suradnji i naredne godine“, rekao je načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više