Potpisan Protokol o podršci svjedocima i žrtvama ratnog zločina za ŽP

U sklopu projekta: “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“, koji financira Europska unija, u Orašju je danas potpisan Protokol o podršci svjedocima i žrtvama u kaznenim djelima ratnog zločina za ŽP.  Svrha potpisivanja Protokola je uspostavljanje institucionalne mreže podrške koja ima zadaću pružiti sveobuhvatnu psihosocijalnu pomoć žrtvama/svjedocima u predmetima ratnih zločina. U izradi ovog dokumenta sudjelovali su članovi multidisciplinarnog tima za područje ŽP, a protokol je potpisalo 13 institucija, od kojih 10 iz ŽP, među kojima su nadležna Ministarstva unutarnjih poslova te zdravstva, rada i socijalne politike, Kantonalno Tužiteljstvo i Kantonalni Sud, Centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, Domovi zdravlja,  Zavod za pružanje pravne pomoći ŽP, te Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla i „Medica“ Zenica i Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka.

„Ovaj problem je sveprisutan, primjećuju ga ljudi koji su direktno na terenu i profesionalci iz institucija, ali ga ne primjećuje poltika i država. Vive žene vrlo malo mogu uraditi ukoliko nisu sinkronizirane iste aktivnosti  što se tiče tema ratnih zločina i procesuiranja svega. To su tako duboke traume da već imamo prijenos traume na nove generacij i bojim se da je i Drugi svjetski rat završio bez procesuiranja ratnih trauma, tako da smo došli do ovoga sada.   Ovo je 11 mreža i najbolji odgovor gdje su se svi odazvali, za razliku od nekih mreža gdje je bio parcijalni odziv. Ukoliko nemamo sinkronizirano djelovanje na svim nivoima, mi kao organizacija ne možemo puno pomoći, osim direktne pomoć žrtvama, što i radimo. Ovo je iskorak da uvežemo sustav, a naredni korak je politika koja ne želi to sve da vidi“, rekla je Jasna Zečević predsjednica organizacije Vive žene, Centar za terapiju i rehabilitaciju iz Tuzle.

Aleksandra Petrić izvršna direktorica fondacije Udružene žene Banja Luka istaknula je da su dvije godine u ovom projektu i raduje ih da su uspjeli uvezati različite sektore , policiju, tužiteljstva, sudove, zdravstvene institucije i centre za socijalni rad i mentalno zdravlje, te nevladine organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke da im se pruži efikasna pomoć. „Njima ponekad nedostaje samo informacija kome da se obrate gdje mogu dobit podršku. Žrtve nas prepoznaju kao instituciju gdje mogu dobiti pomoć, jer ponekad je prisutan i nedostatak materijalne pomoći . Oni ističu kad idu na svjedočenja , nemaju mogućnosti da pokriju osnovne troškove. Trudimo se da im kroz koordinaciju sa institucijama i sa svoje strane damo sveobuhvatnu podršku. Nekome treba pravna pomoć, nekome zdravstvena i dugoročna, a nekome i financijska“, kazala je Aleksandra Petrić izvršna direktorica fondacije Udružene žene Banja Luka.  Promatrajući financiranje, Aleksandra Petrić je istaknula da ovaj projekt djelomično pomaže Europska komisija, a uz njih bilo je uključeno i više donatora. Njihov rad otežava nedostatak sredstava kako bi dugoročno pomogli žrtvama od kojih većina živi na rubu egzistencije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password