Potpisan Kolektivni ugovor između Vlade i MUP-a ŽP

Jučer je nakon dugotrajnih pregovora  potpisan kolektivni ugovor između Vlade ŽP i Sindikata zaposlenika MUP-a ŽP. Ugovor je potpisan uz puno truda radnih skupina s razine sindikata MUP-a i Vlade ŽP. U odsutnosti predsjednika Vlade ŽP Marijana Klaića, ugovor je u ime Vlade  potpisao čelni čovjek MUP-a ŽP ministar  Meho Delić, te izrazio zadovoljstvo da je bio u timu za pregovore u ime Vlade zajedno s kolegama iz sindikata MUP-a ŽP.

–„Želim naglasiti da se pregovorima može sve postići!  Putem pregovora, suradnje i razumijevanja došli smo do konačnog cilja i potpisa. Ovo je svečani trenutak koji će ostati trajno zabilježen u mojem životu. Sretan sam da sam mogao pomoći svojim kolegama i što sam dao doprinos Vladi ŽP da se potpiše ovaj ugovor, istaknuo je ministar Meho Delić.

U ime Sindikata zaposlenika MUP-a ŽP potpis je stavio glasnogovornik MUP-a Josip Dominković, te iskoristio priliku zahvaliti se sugovornicima s druge strane, naravno i predsjedniku Vlade ŽP Marijanu Klaiću kao pokrovitelju radnih skupina.

-„Usuglasili smo ponudu i s našom željom i potražnjom došli do zajedničkog  cilja i smatram da je to dobar način da nastavimo dalje surađivati s našim zvaničnicima i Vladom ŽP“,  naglasio je Dominković, a na pitanje što bi izdvojio kao jedno od težih pitanja koje se provlačilo kroz pregovore, podvukao je pitanje osnovice za najniži platni razred. –„Osnovica je do sada bila 519 KM, a podigli smo je na 70% od prosjeka u FBiH. Izraženo u posljednja tri mjeseca to bi bilo oko 620 KM. To je ključna stvar oko koje smo se sporili iz razloga financijskih mogućnosti ili nemogućnosti Vlade da izvrši svoja obećanja, odnosno da kolektivni ugovor provedu u djelo, u narednom mandatu, odnosno u tijeku važenja kolektivnog ugovora. Mislim da smo napravili dobar posao“, zaključio je Dominković.

Predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić u povodu potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora je izjavio:

-Izražavam zadovoljstvo što je poslije višemjesečnih pregovora između Povjerenstva Vlade Županije Posavske i predstavnika Sindikata policijskih službenika Županije Posavske, potpisan Granski kolektivni ugovor sa Sindikatom policijskih službenika ŽP. Granski kolektivni ugovor je potpisan na rok od 18 mjeseci. Moram istaknuti da su pregovori bili zahtjevni i složeni, ali obostrano korektni uz uvažavanje partnerskog odnosa u pregovorima. Želim se zahvaliti predstavnicima Sindikata policijskih službenika Županije Posavske na uloženom naporu i prihvaćanju kompromisa koji je rezultirao potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovopra. Vlada ŽP je svjesna da plaće policijskih službenika nisu na toj razini da bi policijski službenici bili u potpunosti zadovoljni, međutim, trebaju imati u vidu da Vlada Županije Posavske vodi brigu o plaćama svih proračunskih korisnika. O tome govori činjenica da su tijekom prošle i ove godine plaće povećane za 10 %. Pored toga vodimo odgovornu financijsku politiku izvršavajući na vrijeme sve obveze koje se zahtijevaju od Proračuna. Također želim istaknuti da je Granski kolektivni ugovor sa državnim službenicima i namještenicima ŽP potpisan u prosincu 2016.g. U tijeku su pregovori vladinih povjerenstava sa predstavnicima Sindikata školstva oko prijedloga Granskog kolektivnog ugovora osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, i sa Sindikatom zdravstva oko prijedloga GKU za zdravstvo ŽP. Pregovori su također zahtjevni i uz partnerski odnos. Očekujem brz završetak pregovora na obostrano zadovoljstvo, kada je u pitanju školstvo, dok su pregovori sa predstavnicima Sindikata zdravstva za sada bez vidnog napretka, izjavio je predsjednik Vlade Klaić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password