spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPotpisan Kolektivni ugovor između djelatnika u zdravstvu ŽP i Vlade ŽP

Potpisan Kolektivni ugovor između djelatnika u zdravstvu ŽP i Vlade ŽP

Nakon što je Vlada ŽP na današnjoj 110. sjednici usvojila Odluku o davanju suglasnosti na usuglašeni tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u djelatnosti zdravstva na teritoriju ŽP, u prostorijama Vlade obavljeno je potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. U ime Vlade potpisao ga je predsjednik Vlade Đuro Topić, te u ime ŽO Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ŽP, predsjednik Dejan Stjepanović. Nakon prestanka važenja dosadašnjeg Kolektivnog ugovora, vođeni su pregovori koji su okončani zajedničkim dogovorom o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora dvogodišnjeg trajanja. Početak njegovog važenja je 01.siječnja ove godine, a njime su, uz ostalo, povećane plaće i koeficijenti, te uveden i Covid dodatak, kazao je uz ostalo ministar zdravstva i socijalne zaštite Damir Živković.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je izrazio zadovoljstvo da je proces dogovaranja oko Kolektivnog ugovora za zdravstvene djelatnike u ŽP uspješno završen stavljanjem potpisa od strane Vlade i sindikata. –„Ovim ugovorom prava djelatnika u zdravstvu će biti popravljena, kako materijalna tako i ostala koja se tiču i obaveza poslodavaca, dakle zdravstvenih ustanova, a također i Vlade ŽP. Njime stvaramo dobre pretpostavke da suradnja između sindikata zdravstvenih djelatnika , ministarstva i Vlade ŽP i u naredne dvije godine bude na zadovoljavajućoj razini. Mi iz Vlade očekujemo da se ovaj ugovor njenom punom implementacijom odrazi na kvalitetu zdravstvenih usluga u ŽP, da se dodatno popravi i da u ovom vremenu globalne pandemije, kroz Ugovor odamo priznanje zdravstvenim djelatnicima i kroz Covid dodatak, koji je sastavni dio ugovora, na njihovom doprinosu u općem zdravstvenom stanju u ŽP, koje se na žalost u zadnje dvije godine ogleda prvenstveno kroz borbu protiv koronavirusa, istaknuo je predsjednik Vlade Đuro Topić.

 Predsjednik ŽO Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ŽP Dejan Stjepanović je zahvalio svima koji su dali doprinos u pregovorima i rješavanju statusa djelatnika, te istaknuo kako je Kolektivni ugovor najznačajniji akt za sve radnike pa tako i zdravstvene djelatnike. –„Drago nam je da smo uspjeli usuglasiti stavove i dogovoriti se o pojedinostima ugovora. Pored povećanja plaće i povećanja koeficijenata, ovim ugovorom su svim zdravstvenim radnicima znatno izjednačena prava sa drugim javnim sektorima u ŽP, što je za nas poseban uspjeh i zadovoljstvo. Potpis ugovora je i ujedno poticaj i priznanje zdravstvenim djelatnicima koji rade u ovakvim uvjetima, pogotovo u vrijeme pandemije. Ni jedan ugovor nije savršen, ali ovaj ima dosta dodataka i promjena u odnosu na prethodni i s njime smo jako zadovoljni“, naglasio je Stjepanović.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više