Položen kamen temeljac za novi Dom kulture u Tolisi

Mjesna zajednica Tolisa u oraškoj općini uskoro će dobiti novi Dom kulture, velebno zdanje za kojim dugo godina čeznu, ponajprije mladi tolišani, čuvari tradicije i nositelji kulturnih zbivanja. Na prigodnoj svečanosti okupili su se mještani, brojni članovi KUD-a, te gosti među kojim su bili Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP, Mario Pejić ministar kulture u Vladi ŽP, Stanko Vincetić kandidat HDZ BiH za načelnika općine Orašje i drugi. Kamen temeljac za Dom kulture položili su Đuro Topić načelnik općine Orašje i Mirko Vukić predsjednik KUD-a Kralj Tomislav.

-Nakon što smo u zadnjih nekoliko godina obnovili sve domove kulture u mjesnim zajednicama općine Orašje, drago mi je da novi dom gradimo baš u Tolisi koja i zaslužuje moderno kulturno zdanje. Prethodni dom je bio ne uvjetan, a poplava ga je dodatno oštetila i uz pomoć donatora i općinskih sredstava pristupamo gradnji novog suvremenog doma kulture. Vrijednost radova s opremanjem je 250.000,00 KM, a plan završetka radova je 120 dana. Činjenica je da je KUD Kralj Tomislav najaktivnije društvo i najviše doprinosi očuvanju tradicijske kulture i folklorne baštine posavskog kraja, ali mnogi nisu znali da nemaju dostojnu dvoranu za svoje potrebe. Vjerujem da će novi dom biti ujedno i drugi dom brojni mladim u Tolisi, poručio je Đuro Topić načelnik općine Orašje. Za omladinu u Tolisi ovo je jedan od najljepših i najdražih trenutaka. Dugo su kažu, čekali da započne gradnja novog doma i vjeruju da će u njemu doživjeti puno radosti, folklornih druženja, puno seoskih fešti i dobiti bolje uvjete za rad.

-Imali smo velikih problema s prostorijom za instrumente, nošnje, za naše probe i okupljanja mladih članova KUD-a. Svega nam je nedostajalo u starom domu, bio je neadekvatan za rad, devastiran i ne uvjetan za rad sekcija. Vjerujte da je najava gradnje već u startu privukla mlade da se uključe u razne sekcije koje smo planirali, a zbog uvjeta nismo ih mogli aktivirati. U novom domu, „Toliškoj kulturnoj ljepotici“ kako su ga već nazvali mladi tolišani, s ponosom ćemo ugostiti brojna prijateljska društva, istaknuo je predsjednik KUD-a Mirko Vukić.

O gradnji novog doma u Tolisi, s najviše ponosa govorio je nositelj liste HDZ BiH za općinsko vijeće Orašje Mario Oršolić, ujedno predsjednik Zaklade Terra Tolis i organizacijskog odbora Dana Tolise. Oršolić je istaknuo da su domovi kulture multifunkcionalni prostori i dobro će doći svima, od najmlađih za školske priredbe, do branitelja i mještana za njihove sastanke, seminare i razne sadržaje.

-Kad se radi o Domu kulture, za Tolisu to ima poseban i neprocjenjiv značaj. Tolisa živi za kulturu i njome se ponosi i uvjeren sam da ćemo se uskoro ponositi i modernim kulturnim zdanjem u centru našeg mjesta. Zadnjih 10 godina Zaklada Terra Tolis s KUD-om jako uspješno organizira međunarodnu kulturnu manifestaciju Dani Tolise i novi dom bit će nam novi poticaj da ga maksimalno iskoristimo u budućim manifestacijama. U domu ćemo obogatiti sadržaje Dana Tolise i vidjeli ste osmjeh na licu naših djevojaka i mladića kako se svi raduju da dom što prije bude funkcionalan. Već sada pripremamo jedan veličanstven koncert za svečano otvorenje i vjerujte da će to biti istinski kulturno-zabavni spektakl, naglasio je u svojem obraćanju Mario Oršolić.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password