PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV ABiH I HVO NA PODRUČJU BRČKOG

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA
DOMOVINSKOG RATA HVO H – B
BRČKO DISTRIKT B I H
UDRUGA OBITELJI POGINULIH I UMRLIH
HRVATSKIH BRANITELJA
UDRUGA HRVATSKIH RATNIH VOJNIH
INVALIDA DOMOVINSKOG RATA HVO

SREDSTVIMA JAVNOG INFORMIRANJA
– SVIMA –

Predmet: Priopćenje za javnost

Dana 08.03.1993.godine u jutarnjim satima, specijalne postrojbe Vojske Republike Srpske iz pravca Brčkog su napale hrvatsko selo Boderište. Tom prigodom je ubijen i ranjen veći broj pripadnika 108 brigade HVO Brčko i mještana sela Boderište. Veći dio sela je porušen, među kojim i katolička crkva, koja je srušena do temelja, svi civili protjerani, te nekoliko civilnih osoba zarobljeno i odvedeno u srpske logore.

Nakon cjelodnevnih bojevih djelovanja, naše snage su se konsolidirale, te je onemogućeno dalje napredovanje neprijateljskih postrojbi. U predvečernjim satima crta obrane je uspostavljena i vraćena u prvobitno stanje.

Za sve nas koji smo bili pripadnici 108. HVO brigde ova bitka za Boderište je čin velike vojničke i ljudske hrabrosti, potpuno čista i vojnički potpuno časna.

U obrani Boderišta je bilo žrtava na obije strane. Tvrdimo da nije počinjen nikakav ratni zločin s naše strane, niti smo imali informaciju da je počinjen ikakav ratni zločin. Tim više nas iznenađuje podizanje optužnica protiv naših zapovjednika Martina Frančešević i Ive Anđelović koje se optužuje po zapovjednoj odgovornosti „da su znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin“.

Držimo da je i ova optužnica još jedan atak na časne pripadnike 108. HVO brigade za koje smo sigurni da će dokazati svoju nevinost te da će biti oslobođeni.

Izražavamo sumnju da su ovakve apsurdne optužnice pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, poglavito imajući u vidu da još uvijek nisu procesuirani odgovorni za strašne zločine počinjene nad Hrvatima u Boderištu, Laništima, Vukšiću, Goricama, Ulicama, itd.

Podignuta optužnica za zločine u Brčkom protiv devet pripadnika ABiH i HVO

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših pripadnika Armije RBiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine.

Admir Osmanović, Smajil Omerović, Jasmin Huskanović, Kemal Hindić, Martin Frančešević, Ramiz Pljakić, Ivo Anđelović, te Hazim i Bahrija Fazlović se terete za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u blizini mjesta Boderište (Brčko).

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, Rizvanović, Omerović i Huskanović, su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade ABiH, kod Boderišta, u izvršenoj zasjedi zarobili 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te ih nakon toga mučili, zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede i potom ih ubili, čime su postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija u vezi sa zarobljenicima za vrijeme rata.

„Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade ABiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi izvršioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin“, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

_________________ ____________________ __________________
UD i VDR-A UOP i NHB HVIDR-A

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password