Počeo Božićni sajam u Orašju

Orašje je od danas do petka 23. prosinca domaćin drugog Božićnog sajma, manifestacije kojom se u predblagdansko vrijeme mogu pohvaliti tek veći gradovi i sredine. Ovaj je projekt u gradu na Savi pokrenut prošle godine s tendencijom tradicije,  kojim se želi upotpuniti blagdansko ozračje ali istodobno i promovirati domaći proizvodi. Na nekoliko štandova postavljenih preko puta zgrade Općine Orašje, izloženi su domaći proizvodi od meda i kupina, jabuke, božićni kolači provjerene kvalitete i rukotvorine, koje će građani moći kupiti u iduća tri dana i na taj način dati potporu vrijednim posavskim proizvođačima. Općina je ustupila štandove nevladinim organizacijama i udrugama koje su iskazale interes za nastup na Božićnom sajmu, a to su Udruga pčelara „Trut“ Orašje, „Ferra Tolis“, Zajednica žena HDZ-a BiH Kraljica Katarina Kosača Orašje i Udruga „Voćar“ Orašje

Zajednica žena HDZ-a BiH Kraljica Katarina Kosača na sajmu sudjeluje prvi puta, ali s humanitarnim ciljem, nastavljajući svoj humanitarni rad od ranije. Na svojem štandu prodaju blagdanske kolačiće, božićno žito, med, punč i tradicionalne likere, a sve što su pripremile kasnije će podijeliti samohranim majkama i obiteljima slabijeg imovinskog stanja, a posebno će se osvrnuti na obitelji s više djece i studente koji su u težoj materijalnoj situaciji. Cijene svih artikala su prigodne, a sutra će im se na njihovom štandu pridružiti i članice KUD-a „Ravnica“ Oštra Luka-Bok, koje će izložiti svoje tradicionalne vezove, koji će također biti na prodaji po pristupačnim cijenama. Na ovaj način, Zajednica žena želi potaknuti i ostale građane da sudjeluju na sajmu jer, ističu, ovdje se jako puno radi i ima se što ponuditi i pokazati.

Ilija Damjanović, vlasni obrta Ferra Tolis na sajmu prvi puta izlaže kupinovo vino iz vlastite proizvodnje,  od voća koje proizvodi na svojem nasadu. „Sajmovi su dobri, to je prilika da se kupci upoznaju s našim proizvodima, da probaju i kupe, i ponovno se vrate ako su zadovoljni. Dobro bi bilo da se lepeza proizvoda na sajmu proširi i da se napravi ocjenjivanje i dodijele medalje, koje će biti referenca za kvalitetu, da se domaća proizvodnja s naših obiteljskih gospodarstava  dobro plasira i da se potiče stvaranje novih vrijednosti. Ekonomski učinci nisu direktno  toliko veliki, ali je velika stvar predstaviti se građanima, da vide da se radi, da imamo svoje proizvode, da se ovdje nešto događa i da se borimo za opstanak“, kazao je Damjanović.

Zadovoljstvo održavanjem sajma iskazali su i drugi izlagači, među kojima su pčelari Drago Mijić i Marko Oršolić te voćar Joso Živković, koji su također izrazili želju da što više naših proizvođača uzme sudjelovanje na ovoj blagdanskoj manifestaciji.

Božićni sajam svojim dolaskom, među prvim posjetiteljima, podržali su načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić i predsjednik OV Orašje Mario Oršolić.

„Kao načelnik želim nastaviti sve dobre inicijative iz ranijeg vremena, pa i ovu manifestaciju, koju tek u narednim godinama treba razvijati. Zbog kratkoće vremena koja mi je bila na raspolaganju nismo uspjeli  napraviti dodatnu kvalitetu sajma, što će biti zadaća u nadolazećim godinama. Božićni sajam ćemo organizirati i ozbiljnije i kvalitetnije, pa ako treba i dodatni financijski stimulans, da to preraste u ozbiljnu manifestaciju kakvu Orašje i njegovi građani i zaslužuju“, kazao je načelnik Vincetić. Pozvao je sve građane da dođu i vide što naši sugrađani nude i da se u dobrom raspoloženju druže u ovo predblagdansko vrijeme.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password