Počeo Božićni sajam u Orašju

Četvrtu godinu za redom u Orašju se održava popularna blagdanska manifestacija „Božićni sajam“, koju u susret Božićnim i Novogodišnjim blagdanima organizira Općina Orašje. Ni snijeg, ni niske temperature nisu obeshrabrili domaće proizvođače i izlagače da dođu na sajam i predstave svoje proizvode posjetiteljima.Uz toplu i srdačnu dobrodošlicu, posjetitelje dočekaju kuhanim vinom, čajem, božićnim kolačima, i ono najvaćnije osmijehom. Osim prezentacije domaćih, autohtonih proizvoda, sajam ima i humanitarni karakter, jer sredstva ostvarena prodajom idu za pomoć obiteljima u stanju socijalne potrebe. Upravo s tom nakanom, i ove godine na Božićnom sajmu su članice Zajednice žena Kraljica Katarina Kosača Orašje.Predsjednica Lucija Mijić Džoić kaže kako svake godine sudjeluju na način da žene pripreme božićne kolače, kuhano vino i čaj, a sredstva ostvarena prodajom usmjerit će se obiteljima slabijeg imovnog stanja te udrugama s posebnim potrebama i slabovidnih osoba, koje ujedno počaste i kolačima. Na lokaciji kod zgrade općine Orašje, u 3. ulici, svoje proizvode izložili su, po prvi puta, i djelatnici poduzeća InkluziV Orašje. Za ovu prigodu pripremili su široku paletu blagdanskih dekoracija, a sve su ručni rad njihovih djelatnika, uglavnom invalidnih osoba. Na Božićnom sajmu izlažu još i Drago Mijić i Marko Oršolić iz Udruge pčelara „Trut“ Orašje, Vesna Filipović iz Udruge žena „Posavskii cvijet“ te Joso Živković iz Udruge voćara. Svi oni predstavljaju svoje domaće, eko proizvode, i rukotvorine i svi su suglasni da su ovakve sajamske manifestacije izuzetno važne i korisnike za domaće proizvođače. „Marketing jako puno znači, godinama se fokusirama na proizvodnju a bez marketinga nema ni posla u budućnosti“, poručio je Živković. Sudionici Božićnog sajma su sretni da ovaj projekt traje i zadovoljni su organizacijom i potporom koju imaju od strane općine.

Osobno im  je potporu došao dati i načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, s pomoćnikom za gospodarstvo i infrastrukturu Perom Baotićem.

„Dužni smo organizirati nešto ovako da obilježimo božićno vrijeme, što je i uvod u novogodišnje razdoblje. Sajam je otvren za sve koji u zimskom vremenu, kad nema nekave poljoprivredne proizvodnje, imaju potrebu prezentirati svoje proizvode, i na taj način podržavamo OPG-ove i udruge građana. Drago mi je da se i Crveni križ, kroz socijalno poduzetnštvo uključio u ovu priču“, poručio je načelnik Vincetić. Organizacija sajma je ustavljena praksa i općina ga nastoji održati na razini od ranije, a kako je istaknuo  načelnik Vincetić,  razmatra se i mogućnost da se već iduće godine organizira veća, ozbiljnija i sadržajnija manifestacija. „Interesa ima, mi ćemo nastojati osigurati potrebnu infrastrukturu kako bi ova blagdanska priča prerasla u nešto veće, što će zahtijevati i veća financijska sredstva“, ustvrdio je prvi čovjek lokalne zajednice te obeća potporu u skladu s općinskim mogućnostima.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password