“Ovo je linč prema herojskoj obrani Orašja” poručili zastupnici Skupštine ŽP

“Orašje nije obranjeno na zločinu, mi smo branili svoje domove. Nismo bili agresori i niti pedlja nismo uzeli tuđe teritorije. Uhićeni branitelji su nedužni jer su branili samo svoje domove i obitelji, pa zar zato trebaju biti kažnjeni. Ovo je linč prema herojskoj obrani Orašja”, zajednički su bez iznimke snažno i jedinstveno poručili zastupnici sa izvanrednog zasjedanja Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu. Sjednica je održana uz predsjedanje Jose Markovića samo sa jednom točkom dnevnoga reda – uhićenje branitelja HVO-a uz nazočnost članova obitelji uhićenih, predstavnika Udruga izniklih iz Domovinskoga rata, zastupnika Skupštine i članova Vlade Županije Posavske na čelu sa premijerom Marijanom Klaićem.

Potresna su bila izlaganja članova obitelju uhićenih kako su bili zatečeni odvođenjem njihovih članova obitelji u ranim jutarnjim satima 31. listopada. – Nemam snage da izrazim svoju nemoć pred bastionom pravne države koja je odvela mog nedužnog muža. Ne mogu vam riječima opisati košmar u kojem se nalaze obitelji svih pritvorenika. Ostvarujemo minimalan kontakt kroz staklene paravane i u očima naših najmilijih koji su znamo hrabri, ali u ovim trenucima čak ni oni ne mogu suspregnuti suze, kazala je zastupnicima supruga uhićenog Jose Nedića, Ana.

Sin generala Đure Matuzovića, Zlatko prenio je prisutnima da tata nije upoznat sa događanjima u Posavini, niti potporom  nekoliko tisuća njegovih suboraca i mještana na skupu u Orašju, uopće nema nikakvih informacija. – Pozdravio je sve u Posavini i rekao da mu je najteže palo da će njegova djeca biti obilježena kao djeca ratnog zločinca, kazao je vidno uznemiren Zlatko.  Tijekom zajedanja svi zastupnici iskazali su nepodijeljenu potporu uhićenim braniteljima. “Bitku za istinu o Domovinskome ratu i obrani u Posavini vodimo više od 20 godina i želimo trajno skinuti ljagu sa Posavine. Zato ćemo danonoćno pratiti događanja vezana za posljednja uhićenja i poduzimati odgovarajuće aktivnosti”, kazao je predsjednik HVIDRE ŽP Predrag Mišković.

Na kraju zasjedanja Damir, sin uhićenog Marka Baotića je prenio informaciju da mu je odvjetnica upravo javila telefonom o puštanju njegov tate na slobodu. Skupština je na kraju zasjedanja donijela Zaključak u pet točaka:

Z A K LJ U Č A K

  1. Skupština Županije Posavske oštro osuđuje selektivna uhićenja pripadnika HVO-a Bosanske Posavine, a u isto vrijeme nitko nije priveden, procesuiran i osuđen za zločine nad pripadnicima HVO-a i civilima Bosanske Posavine.
  2. Skupština Županije Posavske naglašava da je Domovinski rat imao obrambeni karakter i na području Posavine je organiziran i vođen radi obrane domova, života i opstojnosti. Na obranjenom području nije bilo masovnih ubojstava, masovnih grobnica, protjerivanja civilnog stanovništva ni sustavnih i planiranih zločina koji se mogu pripisati postrojbama HVO-a Bosanske Posavine.
  3. Skupština Županije Posavske vjeruje u pravnu državu i rad pravosudnih institucija BiH te očekuje da će odgovorni za počinjene zločine biti privedeni i procesuirani, a nedužni i oni koji su privedeni po politički motiviranim optužnicama biti pušteni na slobodu.
  4. Skupština Županije Posavske zadužuje Vladu Županije Posavske i Ministarstvo branitelja Županije Posavske da svim uhićenim pripadnicima HVO-a Bosanske Posavine pruže pravnu i financijsku pomoć kako bi im pomogli u dokazivanju nevinosti pred pravosudnim institucijama BiH.
  5. Skupština Županije Posavske također zadužuje Vladu Županije Posavske da oformi koordinacijsko tijelo za pomoć i suradnju s obiteljima osumnjičenih i procesuiranih pripadnika HVO-a Bosanske Posavine.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password