Otvoren Centar za mentalno zdravlje u Orašju

Dom zdravlja Orašje bogatiji je za još jednu respektabilnu zdravstvenu  ustanovu, koja će biti na korist čitavoj društvenoj zajednici. Riječ je o Centru za mentalno zdravlje  čiju je izgradnju i opremanje s blizu 300 000 KM financiralo Veleposlanstvo Švicarske u BiH. Projekt je započet prije tri godine u nadležnosti Federalnog Ministarstva zdravstva, a u njegovu realizaciju izravno je uključena Asocijacija XY, kao posrednik između Vlade Švicarske i Doma zdravlja Orašje. Svečanost otvorenja centra održana je u četvrtak 22. veljače.

„Ideja o njegovom otvaranju je nastala nakon poplava 2014.g., kada je uslijed traumatičnih iskustava naglo porastao broj pacijenata s psihičkim poteškoćama tzv. PTSP. Dom zdravlja je prepoznao taj problem te se obratio relevantnim institucijama za otvaranje ove ustanove.  Pri Centru radi tim za mentalno zdravlje koji podrazumijeva psihijatra, psihologa, socijalnog radnika, okupacionog terapeutu, liječnika i 1 medicinsku sestru, a u Orašju trenutačno nedostaje jedan dio kadra“, naglasila je ravnateljica Doma zdravlja Orašje dr Ljiljana Leovac. Centar će financirati Zavod zdravstvenog osiguranja ŽP.

„Ovaj centar će služiti svom stanovništvu s ovog područja i predstavlja jednu važnu kariku u suradnji između bolnice i primarne zdravstvene zaštite. Zahvaljujući centru omogućit će se kontinuitet brige nakon liječenja pacijenata  kroz određene aktivnosti okupacione terapije i koordinirane brige što će ubrzati oporavak i što je najvažnije, inkluziju ponovno u društvu svakog od korisnika. Ustanova će biti na usluzi i djeci i roditeljima i nastavnicima i policajcima, svima onima kojima svakodnevno treba psihološka podrška. Vrlo smo sretni da Orašje dobiva ovaj centar jer osoblje koje je trenutno ovdje bilo uposleno je jako dobro,izvrsno i to je puno veća garancija od ovih zidova koje smo napravili da će ovaj objekt sigurno dati i služiti pravoj namjeri“, kazao je dr Čerkez.

„Kroz mrežu Centar za mentalno zdravlje kojih je trenutno 72 u čitavoj zemlji Veleposlanstvo Švicarske u proteklih 8 godina osiguralo je više od 17 milijuna maraka, u naredne 4 godine još 9 milijuna maraka je planirano da se podrži daljnji završetak ove reforme. Uvjerena sam da će ova podrška biti od velikog značaja za kvalitetu rada Doma zdravlja, ali i za zadovoljstvo stanovnika Orašja.“, kazla je Maja Zarić, menadžerica programa oblasti zdravstva u Veleposlanstvu Švicarske u BiH

Emina Osmanagić, direktorica Asocijacije XY naglasila je kako je Asocijacija implementator projekta mentalnog zdravlja u BiH u partnerstvu s Federalnim. ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS,  uz potporu Švicarske Vlade u BiH. Ovo je projekt koji traje još od 2010. g., i od tada se radi na unaprjeđenju mentalnog zdravlja u BiH.

„Općina Orašje i ja osobno svaki projekt koji će poboljšati kvalitetu života na ovom području podržava i podržat će i ubuduće. Mi smo tek na početku, jer najveća stvar tek predstoji, a to je  da ova institucija zaživi u punom kapacitetu, da se stavi u funkciju i ima smisla. Vjerujem u kadrove i kapacitete da ćemo iz dosad napravljenog izvući maksimum i na taj način opravdati dosadašnji trud. Sljedeće je poraditi na izgradnji svijesti za potrebom za ovakvim uslugama kako bi sve skupa imalo smisla“, poručio je načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić zahvalivši donatorima i institucijama koje su sudjelovale u realizaciji ovoga projekta.

Zahvalu je uputio i ministar zdravstva, rada i socijalne politike ŽP Damir Živković, ističući kako će njegovo ministarstvo i Vlada ŽP i dalje podržavati sve projekte iz oblasti zdravstvene zaštite i one koje realizira Federalno Ministarstvo zdravstva.

O svom teškom životnom putu i pomoći koju mu je pružio centar, govorio je bivši ovisnik Đuro  Nedić iz Tolise. Usluge centra koristi već tri godine gdje je, kaže,  dobio veliku stručnu pomoć od dr Branislava i sestre Lejle, kada mu je bilo najteže. Poručio je svim građanima, koji imaju bilo kakvih problema, da se bez ustručavanja i srama jave u ovaj centar, u kojem će, osim stručne pomoći,  naići i na pravi prijateljski odnos.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password