Orašje i Posavina imaju potencijal i resurse za žensko poduzetništvo

U sklopu mirovnog aktivizma, Udruga žena „Posavski cvijet“ Orašje, uz potporu TPO fondacije Sarajevo i Općine Orašje, upriličila je danas u Orašju predavanje na temu „Mogućnosti razvoja ženskog poduzetništva u Posavini“. U Općinskoj vijećnici okupilo se 20-ak žena iz ovoga projekta, te predstavnici Općine Orašje – predsjednica Općinskog vijeća Jelena Čolić, Pero Baotić, pomoćnik načelnika u Službi za gospodarstvo i infrastrukturu, njegova suradnica Ruža Topić te Rizama Tukulj, iz Službe za stručne i zajedničke poslove.

Orašje i Posavina imaju kapaciteta, potencijala i vrijedne, snažne žene, koje su spremne biti pokretači razvoja svoje zajednice i u tome moraju imati potporu i pomoć i s viših razina.  Lokalna zajednica je spremna pomoći, a žene trebaju to iskoristi i biti svjesne da sve što rade, čine to u svoju korist, osnovna je poruka s ovoga predavanja.

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH govorila je o osnovnim značajkama razvoja  poduzetništva ističući važnost udruživanja i zajedništva, te načinima privlačenja sredstava iz EU fondova. Najavila je kako će u općinu Orašje dovesti i projekt Farma II, koji još nije krenuo u realizaciju, a kroz kojega će jako puno sredstava stići u ruralne dijelove i žene su te koje će morati dosta toga uraditi. U tome će imati potporu i Udruženja poslovnih žena u BiH čija je misija pomagati ženama koje imaju viziju da dođu do svojega cilja. „Ovdje ima fenomenalnih,  hrabrih I snažnih žena, ima i potencijala i udruživanje u Posavski cvijet je pokazatelj da će Posavina i Orašje napredovati dalje i žene u njima. Ekonomski snažna žena znači ekonomsko osnaživanje zajednice u kojoj živimo“, naglasila je Aida. Za doprinos u razvoju poduzetništva u Posavini, predsjednica Udruge žena Posavski cvijet Orašje Mandica Živković uručila joj je povelju počasne članice udruge i posavski cvijet, simbol udruge, ručni rad Vesne Filipović iz Orašja.

Pero Baotić, iz Općinske službe za gospodarstvo i infrastrukturu kazao je kako općina poticajnim mjerama daje iput poljoprivrednicima i kako ima iskustva s projektom Farma, te da je prepoznala i važnost udruge Posavski cvijet. Svi projekti ekonomskog osnaživanja žena su dobrodošli i općina će dati potporu kroz osiguranje sredstava za njihovu realizaciju, kazao je Baotić.

Gošća predavanja bila je Slađana Ujić, predsjednica Udruge žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice, dobitnica priznanje Vrhovne ženske svjetske fondacije za doprinos ženskoj kreativnost u ruralnim sredinama. Govoreći o svojim iskustvima, Slađana je istaknula  važnost sinergije između žena i lokalne zajednice, te oslanjanje na vlastite resurse s kojima raspolažemo. „Ovdje ima jezgro ambicioznih vrijednih žena, resursa i radnog potencijala i ove žene sa svojim biznisima mogu biti nositeljice razvoja svoje sredine. Bez stvaranja nove vrijednosti i proizvodnje ne može se govoriti o razvoju zajednice. Žene moraju vjerovati u sebe, a uložena energija i trud moraju dati rezultate“, govori iz iskustva ova uspješna poduzetnica iz Rogatice.   „Moramo se pokušati  osloboditi navika starog sustava kako će netko riješiti naše probleme. Definitivno se moramo riješiti svih strahova i odlučiti se na pokretanje proizvodnje ma što bilo, jer bez stvaranja nove vrijednosti i proizvodnje ne može se govoriti o razvoju zajednice, generalna je poruka ove mlade žene vlasnice prestižne  svjetske nagrade za najbolju ženu sa sela u 2012.g.  .

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password