Orašje i Bosanska Posavina u Vijeću sigurnosti UN-a

Prvi put u povijesti Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, veleposlanik jedne zemlje, odnosno institucije, iznio je stajališta u kojima se jasno poziva na ustroj države u kojoj bi vrijedilo načelo jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda te je pozvano i na depolitiziranje pravosuđa, posebno u slučaju ratnih zločina. Očigledno se radi o “intervencijama” Republike Hrvatske, čiji su stavovi uvršteni i postali su službeni stav svih 28 zemalja članica Europske unije, piše Večernji list BiH.

Sejdić – Finci

To se navodi u izvješću koje je, uime Europske unije, u Vijeću sigurnosti UN-a iznio veleposlanik João Vale de Almeida nakon što je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko ovu instituciju redovito izvijestio o stanju u BiH u posljednjih pola godine. Izvješće EU-a u bitnim se segmentima razlikovalo od onoga međunarodne uprave u BiH, napose oko uloge triju naroda i stanja u pravosuđu u BiH. 
U tome izvješću zatražena je provedba presude u slučaju “Sejdić – Finci”, ali i osiguravanje društva gdje je zajamčena ravnopravnost svih konstitutivnih naroda – i to je prvi put da je to službeno EU rekao, dakle svih 28 država članica – osim izvješća Europskog parlamenta na kojem su radili bivši hrvatski europarlamentarci Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Tonino Picula. 
“Također bih želio ohrabriti vlasti u BiH da rade zajedno u pravcu provedbe pravosudnih presuda, posebice one Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić – Finci’, kao i srodnih presuda, jednako kao što su odluke Ustavnoga suda BiH, što bi bio važan čimbenik kako bi se krenulo u naprijed u ostvarenju Europske agende i pridonijelo uspostavi demokratskog i dobro funkcionirajućeg društva, u kojemu postoji i jamči se jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i građana BiH”, navodi se u izjavi zemalja članica EU-a predstavljene u New Yorku.

Ratni zločini

Ovaj istup je još važniji od ranijih budući da se radi o svim državama članicama koje stoje iza ovog dokumenta. Posebno upada u oči dio koji govori o posljednjim uhićenjima u Orašju na koja su Hrvatska i hrvatsko vodstvo u BiH snažno reagirali.

U tome dijelu govori se o borbi protiv svih oblika korupcije te potrebi reforme pravosuđa i njegove “depolitizacije, nepristranosti i neovisnosti, uključujući procesuiranje ratnih zločina”.

Očigledno je to poruka i oko treniranja strogoće na Bosanskoj Posavini.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password