Općini Orašje 280 000 eura iz projekta “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica- Invest in LOG

U Orašju je danas održana uvodna konferencija iz projekta „Invest in Lipik, Orašje & Garešnica- Invest in LOG“, koji se realizira uz financijsku potporu EU te partnera – Općine Orašje, Lipika i Garešnice. „Projekt se fokusira na poduzetničko okruženje gdje se kroz niz aktivnosti želi doprinijeti pozitivnoj poduzetničkoj  klimi i  stvaranju održivog poduzetništva. Invest in LOG realizirat će se kroz nekoliko smjernica uključujući i jačanje potpornih institucija koje se bave razvojem malog i srednjeg poduzetništva, odn. poduzetničkih centara i lokalnih razvojnih agencija, edukaciju poduzetnika, uvođenje inovativnih sustava prijenosa znanja i iskustva kod poduzetnika, njihovu internacionalizaciju te uređenje poslovnih prostrora, inkubatora, opremanje i korištenje obnovljivih izvora energije“, kazala je Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Garešnica.

Općina Orašje nositelj je 90 posto ovoga projekta, čija je ukupna vrijednost za ovu lokalnu zajednicu 280 000 eura.  „Prekogranična suradnja jedan je od prioriteta općine Orašje, i to je način na koji se mogu povećati sredstva koja su dostupna za realizaciju projekata zacrtanih  Strategijom razvoja općine Orašje“, kazao je načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić.  Vezano za Invest in LOG, načelnik Vincetić kaže kako će najznačajnija vrijednost bti implementirana u objekt Poduzetničkoga centra Orašje, koji će poslužiti kao ogledni primjerak energetske učinkovitosti u BiH. Riječ je o fotonaponskim solarnim panelima za grijanje, pri čemu je plan izgraditi manje postrojenje čime će objekt postati energetski neovisan, a eventualno dogrijavanje će biti potrebno samo u periodima ekstremne hladnoće. „Na ovaj način pojeftinjuje se rad Poduzetničkog centra i Poslovnog inkubatora, što će poslužiti kao pilot projekt za eventualno neke druge objekte na području općine Orašje“, naglasio je načelnik Vincetić

Gradovi Lipik i Garešnica predviđenim sredstvima, koji su nešto manji u odnosu na Općinu Orašje, također će se fokusirati na poboljšanje kvalitete poduzetničko-poslovne infrastrukte, radi stvaranja što boljih uvjeta za male i srednje poduzetnike. Gradonačelnici Vinko Kasana i Josip Bilandžija najavili su izgradnju i uređenje poslovnih inkubatora te poboljšanje poduzetničkog centra. Uz kapitalni efekt, ovim se projektom ostvaruju i dodatni benefiti, uz osnaživanje suradnje s lokalnim ali i poduzetnicima u prekosavskom području. Ukupna vrijednost projekta je 731, 906 eura, od čega EU financira 622,120 eura odn. 85 posto, a ostatak Općina Orašje i partneri Grad Lipik i Grad Garešnica.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password