spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržane Tucijade u Tolisi i O.Luci, za bogate nagrade natjecalo se 76...

Održane Tucijade u Tolisi i O.Luci, za bogate nagrade natjecalo se 76 sudionika

Uskrs je među posavljake i ove godine donio radost i mir u obiteljskom okruženju. Brojni su pohrlili u rodni kraj kako bi barem na kratko osjetili toplinu doma u kojem su rođeni. I ove godine prevalili su dug i naporan put kako bi sa svojim najmilijim podijelili uskrsne radosti koje se u Posavini tradicionalno čuvaju. U bojanju jaja posavljaci su iznimno nadahnuti. Svojim umjetnim izričajem za blagdan Uskrsa, jaja bojanjem pretvaraju u istinska umjetnička djela, oslikavajući na njima prekrasne  motive.

Uz brojne tradicijske običaje, molitvu i odlazak na svetu misu, radost Uskrsa je i natjecanje u tucanju jaja koje dobiva posebno mjesto u proslavi velikog kršćanskog blagdana. Popularne Tucijade imaju brojne poklonike i među najmlađima, budućim čuvarima tradicije, a prati ih istinsko druženje i rivalstvo. Mjesecima prije Uskrsa traje priprema i selekcije jaja, jer sve je podređeno pažljivom odabiru onih najtvrđih, tehnikom “na zub”,ističe Marijan Mišković iz Matića koji se više od 30 godina bavi selekcijskim uzgojem i biranjem najjačih jaja. –„Drago mi je da i mi u Posavini čuvamo našu tradiciju, a da bi duže potrajala u ovaj hobi sam uključio i svoju djecu“, kazao je Marijan. -„Turnir smo u našoj Oštroj Luci pokrenuli u ratno vrijeme 1993.godine, kako bi prkosili granatama i pokazali neprijatelju da nikud nećemo odavde. Iako je u Posavini sve manje naroda, drago nam je da su i mlađi prihvatili ove običaje i uvjeren sam da će ih trajno očuvati. Tako smo danas nagradili i najmlađeg sudionika turnira, mladog Maria Šošića“, kaže Tunjo Delić voditelj turnira i jedan od onih koji su u ratno vrijeme pokrenuli turnirsko natjecanje.

Sudjelovanje na ovogodišnjem 32. turniru su prijavila 32 igrača i po tradiciji je bilo zabavno, ali i uzbudljivo i neizvjesno. Pobjednik je Josip Mišković iz Matića, dok se domaći igrač Mario Pejić morao zadovoljiti drugim mjestom. Organizatori su pripremili izdašne nagrade, za pobjednika pokal i 1.100 KM, a za drugoplasiranog 300 KM, dok su treće i četvrto mjesto podijelili Dalibor i Marko Delić po 80 KM. Kotizacija po igraču je iznosila 20 KM, a nagradni fond su obogatili Kuglana Cadilac sa 500 KM i MZ Oštra Luka sa 350 KM i pokalima.

U susjednoj Tolisi ovakve manifestacije također okupljaju mještane i šire pozitivnu energiju kod svih, a od nagrade je kažu, puno važnije sudjelovanje. Blagdansko druženje i turnir su organizirali MZ Tolisa i Caffe Sloga, a za ovaj Uskrs okupio je 44 natjecatelja i puno više navijača od kojih je svatko imao svog favorita. Nakon osvajanja drugih i trećih mjesta na toliškom turniru, po prvi put je nadmoćno pobijedio Marijan Oršolić-Banče. U finale je ušao s tri jajeta i bio bolji od Marinka Topića iz O.Luke, dok je treće mjesto osvojio Božo Oršolić. Navedena trojka je podijelila bogat novčani nagradni fond u rasponu 800-400-200 KM, kojeg su osigurali MZ Tolisa (400 KM), Caffe Sloga (200 KM) i od kotizacije igrača 880 KM. Pobjednički prijelazni  pokal je umjetničko djelo Antuna Oršolića iz Tolise i po njegovim riječima simbolizira tucanje jaja, a izrađen je u drvetu masline. Ovo je treći pokal kojeg je radio i kaže, na svaki od njih je osobito ponosan, jer je svaki od njih svoju promociju doživio u njegovoj rodnoj Tolisi.

Na sam blagdan Uskrsa, Udruga mladih „Dom“ pod pokroviteljstvom općine Domaljevac-Šamac, organizirala blagdansko druženje na trgu u Domaljevcu. Za najmlađe sudionike organizator je osigurao dovoljan broj pisanica, kako bi mogli odmjeravati snage u tradicionalnom „tucanju“ jajima. U očuvanje tradicije uključila se i župa Tolisa, gdje se već tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak nakon pučke mise održava natjecanje u izboru za najljepše uređene pisanice, a najmlađi su bili aktivni u traženju jaja skrivenih u grmlju u dvorištu crkve UBDM u Tolisi.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više